IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Купувачът на телекома е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, заяви бившият премиер

22:01 | 26.03.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
Костов: През БТК може да бъде следен всеки българин

Ако БТК остане в ръцете на LIC33, която купува мажоритарният дял от Виваком и още 5 дружества, на практика се дава възможност на проруските кръгове да следят всеки български гражданин, абонат на дружеството, заяви бившият министър-председател Иван Костов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

Купеният за 1 евро телеком от белгийската компания с директор Пиер Луврие е с доказано проруско влияние и обслужва Кремъл, коментира Костов.

По думите му българското правителство разполага с всякакви механизми да противодейства на сделката. "Европейското законодателство също е на наша страна", допълни бившият премиер, сега завеждащ Лабораторията за анализи на риска към Нов Български университет. Според него не е толкова важно дали Луврие ще бъде експулсиран от България, както настояват от ПП Ред, законност и справедливост.

"Ние още април миналата година казахме, че ще има руско проникване на телекомуникационни компании у нас. Българското правителство не може да допусне стратегически фирми да станат собственост на лица от забранителния списък на ЕС", каза Костов.

Според бившия премиер новите временни синдици, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, трябва да заемат една страна. "Те не могат да балансират между Русия и ЕС. Трябва да изберат."

Хибридната война, която Русия води у нас, ще окаже влияние на едни парламентарни избори, твърди Костов. Най-потърпевши ще са Атака и АБВ. Те, заедно с БСП, които са прокремълски ориентирани, ще загубят електорат. Доказателството за това са данните на Лабораторията за анализи на риска, че българите все повече не одобряват действията на Кремъл, посочи експремиера.

"Атака увлече БСП и АБВ в Кремълското руно. Създаде им вътрешни противоречия. Един, двама или трима от тези могат да отпаднат, както на европейските избори. Сега рискът им е, че тръгвайки на лов за тези пропутински гласове може да не минат 4% праг. АБВ и Атака може и да отпаднат, но ще нанесат големи поражения на БСП."

Експремиерът коментира и ситуацията в съседна Гърция. Според него най-лошият сценарий за България е южната ни съседка да напусне еврозоната. Това обаче е малко вероятно, защото управляващата коалиция СИРИЗА е "хлабава" и скоро ще се разпадне.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
А Костов могат ли да го следят?Тогава съм "за"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
tigerboy
преди 9 години
Всички сме следени постоянно няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
Ами те и през мобилните могат телефони могат да следят всичко. Камерите могат да снимат и при изключен телефон. Да не говорим за подслушване. Сега проблема е, че не са "наще" собствениците, затова се вдига пушилка. Поредната антикремълска статия от наскоро обнародваната стратегия за антируска пропаганда. Дреме ми на сайдера, честно да си кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 6
slackfan
преди 9 години
1.Чорни беше изгонен от БГ по времето на Костов2. Ти вярно ли не правиш разлика между БТК и Мобилтел?Обяснявам ти го простичко:Мобилтел е просто един мобилен оператор, докато БТК(Виваком) освен мобилен оператор държи и кабелните канали по градове и села, на коиото всички нет/телеком доставчици в БГ плащат наем! Ники Василев навремето забравил да ги извади от БТК, като я ПОДАРЯВАШЕ! Сам се сети ако БТК решат да спрат комуникацията изцяло в БГ, дали не могат ! За НУРТС да продължавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 7
ch2222
преди 9 години
Тази "лаборатория" на ул.Козяк ли се помещава или там е само касата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 12
fras
преди 9 години
Забележителна промяна в мисленето на г-н Костов. Каква е разликата между Виваком и Мобилтел? Явен собственик на Мобилтел беше Михайл Чорни - руски гангстер с израелски паспорт. Той също беше в черния списък на САЩ и половин Европа, в т.ч. имаше дела срещу него - от бандитизъм всякакъв до пране на пари. За Виваком само се предполага, че е свързана с руснаци, при това доста по-лицеприятни от Чорни. Мобилтел дълго време беше единствен мобилен оператор(не без активното съдействие на правителството на г-н Костов). Т.е. през Мобилтел проруските кръгове са могли до подслушват практически всеки българин, можещ да си позволи мобилен телефон. Виваком е един от трите оператора сега, при това не най-големия. Т.е. през него биха могли да подслушват мах. 1/3 от българите. Та питам - защо не беше проблем Мобилтел да е собственост на Чорни, а е проблем Виваком да е собственост на Луврие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 13
hevito666
преди 9 години
..Я ! *** от село Блатино ,пак е АКТИВИРАН ....!!!- извода е , че противника отмъква апетитната хапка ...- другия извод е , че *** съвсем е останал на сухо и сега ще ближе , ще лиже , и ще гълта ....!!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 12
Hahoto
преди 9 години
Нали уж сме пазарна икономика? Пазара решава. Обаче се оказва че сме политикономика, щото политиците решават - да има или не сделка. Трудно е обаче на политици без топки, да вземат такова некастрирано решение. За това и се чудят и шикалкавят.Впрочем дали ще има сделка или не, ще каже г-жа посланичката на САЩ, след допитване до службите. Зер сме техен протекторат от едно известно време.Иначе кой ще купи БТК и ще и е собственик, за мен не е важно, важно ми е мениджмънтът на компанията да е добър, ако ми се наложи да им бъда клиент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
puntina
преди 9 години
Само глупости чувам, но не и решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 1
крас
преди 9 години
СПОКО,Владеят годругарите от ПГУ с др. Стоян Марков чийто зет Георги и брат му МИЛЕН ВЕЛЧЕВ са в управлението на оператора Виваком и ДВАТА МУЛТИПЛЕКСА!Нещата са под контрол на тези които ни натресаха и онова мадритско недоразумение Кобургготски, чийто син Кирил върти на борсата в Лондон милиардите на България!БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА НЕ Е ДЪРЖАВА , А ЕДНА ГУБЕЩА ФИРМА ЗА СМЕТКА НА КОЯТО ПЕЧЕЛЯТ УПРАВЛЯВАНИТЕ ОТ СТЕНМАРК ВЪНШНОТЪРГОВСКИ ФИРМИ!Не се притеснявай, Другарите са печени и знаяткак да си въртят задните части и към руснаци и към американци!Докога ще го правят ли?Докато един ден на едните не им писне и не решат да ги пратят в едно друго по спокойно за тях измерение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още