IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: България е по-подготвена от други страни в ЕС за бежанския поток

Обсъжда се превантивна подкрепа за страната ни в случай на обръщане на маршрутите на бежанците, съобщи комисарят

11:06 | 17.03.16 г. 2
Кр. Георгиева: България е по-подготвена от други страни в ЕС за бежанския поток

България е по-подготвена от други страни в Европейския съюз (ЕС) за промяна на бежанските маршрути, смята комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева. Пред „Нова телевизия“ тя посочи, че страната ни беше една от първите, които се сблъскаха с бежанския поток и е направила доста за охраната на границите си, които са външни за ЕС.

Георгиева беше категорична, че общността трябва да работи за разбиване на мрежите за трафик на хора, които вече се конкурират с трафика на наркотици по отношение на доходите.

Комисарят посочи още някои промени, които подпомагат държавите от ЕС да се справят с хуманитарни кризи. По новия финансов механизъм през 2016 година са отделени 300 млн. евро. Чрез фонда всъщност ще бъдат разпределени общо 700 млн. евро през следващите три години. Очакванията са, че основната част от тези средства ще бъдат насочени към справянето с бежанската криза и особено за страни като Гърция, която е една от основните входни точки на бежанците в Европа.

До този момент България е получила към 100 млн. евро за справяне с проблема, посочи тя. Георгиева допълни, че сега се обсъжда възможността страната ни да бъде подкрепена превантивно заради риска от евентуална промяна на маршрута на бежанците. София ще може да кандидатства и за пари  по новия финансов механизъм, в случай на неблагоприятно за страната ни развитие на ситуацията. 

По-късно днес лидерите на ЕС се събират на поредната среща, на която да бъде намерено решение на бежанската криза в Европа. В началото на месеца страните от общността се съгласиха, че едно от решенията се корени в ограничаване на притока на бежанци от Турция.

Затова и от ЕС предложиха нелегалните имигранти в общността да бъдат връщани обратно в Турция, а в замяна Анкара да получи облекчаване на визовия режим, както и ускорена интеграция в ЕС. Допълнително на Турция ще бъдат отпуснати и 6 млрд. евро за осигуряване на добри условия за бежанците, които се намират в лагери в страната. 

Досега обаче има някои съмнения дали ще се спазват правата на търсещите убежище при реадмисията им в Турция. Не е ясно и как ще бъдат преодоляни опасенията на държавите от ЕС относно процеса на интеграция на Анкара. Все още няма и ясно предложение как ще бъдат набрани 6 млрд. евро за бежанците в Турция. 

Тези въпроси трябва да бъдат изчистени днес, а на 18 март лидерите на ЕС ще се срещнат с представителите на Турция, за да договорят финалното споразумение, което да реши един от най-сериозните проблеми пред общността в последните години. 

Българската позиция на Европейския съвет ще бъде, че страната ни като "фронтова" държава пред миграционния поток не трябва да участва в схемата за преразпределение на бежанците. Тя ще бъде защитена от премиера Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Тая до вчера обясняваше, че тия черни мангасарии, можели да ни обогатят ГЕНЕТИЧНИЯ ФОНД! Що за гавра и подигравка с българите е подобно изказване! След подобно безочие, каквото и да каже това лице, няма какво да се коментира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още