Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кр. Киряков: Над 1 млрд. евро са за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване

Свежи пари ще подпомогнат икономиката и ще запълнят период, в който новите оперативни програми не са започнали, посочи зам.-министърът на икономиката

гледано: 1157   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Изпращането на Плана за възстановяване и устойчивост на България към Европейската комисия може да се определи като добрата новина на седмицата. Средствата, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса, са в размер на 1,2 млрд. евро – от тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването “Бизнес старт” Красимир Киряков, зам.-министър на икономиката.
Още по темата

„В началото на следващата година ще дойдат нови, свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната. По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление”, коментира той.

Красимир Киряков обясни, че кандидатстването ще бъде проведено по същия начин както по оперативна програма “Конкурентоспособност”. „Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране”, поясни икономическият зам.-министър.

Той подчерта, че фокусът на това финансиране ще бъде към зелена икономика, иновации, развитие на нови технологии и закупуване на най-съвременна техника.

Киряков добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните стимули, за да изградят фотоволтаични системи на покривите на техните сгради.

“Опитът, който съм натрупал до момента в администрацията, ми доказа, че управляващите и контролиращите органи имат капацитет, за да се справят с разпределението на финансирането. На много по-високо ниво сме в момента от това, от което тръгнахме”, е оценката на експерта.

Още по темата

Преди няколко дни служебното правителство обяви, че планира да създаде държавна компания, която да се занимава единствено с рекултивацията на въглищните рудници, които се затварят. Освен това са предвидени програми, които да балансират използването на ВЕИ и традиционните източници на енергия.

Киряков смята, че огромните терени на Маришкия басейн могат да се превърнат в технологични бизнес паркове. Той потвърди, че публично-частното партньорство може да помогне за това.

Примерът, който той даде за успешен проект, е Индустриална зона Тракия в Пловдив, където частната инициатива и Община Пловдив са добър модел за сътрудничество.

Зам.-министърът на икономиката коментира и планирания протест на работодатели и синдикати от бизнеса.

“Според мен е по-важно, че Съветът за тристранно сътрудничество се е съгласил да се създаде обща комисия и да се дискутират конкретни мерки. Надявам се да не се стига до протести, защото вече има разбирателство да се работи”, обясни Красимир Киряков.

Какви са очакванията и рисковете в Националния план за възстановяване и устойчивост? Ще доведат ли високите цени на тока до подпомагане на бизнеса? На дневен ред ли е влизането на България в ОИСР? Как членството в организацията ще се отрази на хората и фирмите?

Целият разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Икономисти: Управлението на държавните фирми деградира