IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Коев: Увеличават се печалбите на производителите на вино

Ще запомним 2013 г. с една от най-добрите реколти на грозде и реализация на виното, заяви директорът на агенцията по лозата

11:12 | 20.11.13 г.
Кр. Коев: Увеличават се печалбите на производителите на вино

В България хората, които се занимават с лозя и с винопроизводство, печелят все повече. Нараства броят на сериозните компании и бизнесмени, в това число чуждестранни, които инвестират в грозде и винопроизводството в България. Това каза пред БТА изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Той допълни, че в страната са построени много нови изби, а секторът като цяло стои сравнително стабилно на фона на другите отрасли от икономиката.

В новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. са заложени над 130 млн. евро за производителите. За ново оборудване избите могат да ползват 75% субсидии от Европа. Програмите са лесни и достъпни, затова и процентът на усвояване е много висок, допълни Коев.

Той отново коментира, че от последните десетина години 2013-а е с една от най-добрите реколти от грозде. До момента предприятията са прибрали 230 хил. т и кампанията продължава на места.

„Съответно и количеството вино, което ще произведем, ще е повече. Надяваме се на приблизително 200 милиона литра. За сравнение през 2012 г. имахме само 127 милиона литра“, отбеляза Коев. Той допълни, че има тенденция в България да се засаждат повече бели сортове и до две - три години съотношението бели/червени сортове може да се изравни. Това се прави целенасочено, защото в цял свят по-търсено е бялото вино. Най-разпространеният български сорт си остава Мавруд с около 60 хил. дка от общо 600 хил. дка лозови насаждения у нас.

Позициите ни на вътрешния и на международните пазари на вина се увеличават. Много силно влязохме на азиатския пазар от лятото на тази година. Имаме сериозни количества вино, реализирани и в Северна Корея, изтъкна Коев. Увеличават се и количествата за Виетнам, смятам, че и тази ниша ще я превземем малко по малко, посочи той. Не
забравяме и традиционните си пазари, очакваме делът на българското вино на руския пазар пак да е много висок, допълни Коев.

Според него на вътрешния пазар ръстът на реализираните количества се дължи на увеличения брой туристи и през летния, и през зимния сезон, както и на системата "ол инклузив".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още