Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кр. Павлов: Растежът не е задоволителен като темп, но е устойчив

Според главния икономист на УниКредит Булбанк сериозно забавяне на развитите икономики ще има през 2020 г.

гледано: 1725   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Смятаме, че по-сериозно забавяне на развитите икономики ще наблюдаваме през 2020 г., а не през 2019 г. Глобалният сценарий на колегите от Лондон е за рецесия в американската икономика през 2020 г. и чувствително забавяне на растежа на икономиките от Европейския съюз (ЕС), което ще засегне и България. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Поради това смятаме, че преди чувствителното забавяне на растежа в българската икономика през 2020 г. ни предстои прозорец от няколко тримесечия, в които растежът ще продължи да бъде силен в България", заяви икономистът. "Причината за това е, че според нас българската икономика е в по-малка степен уязвима от влошаване на външната среда спрямо повечето икономики в Централна и Източна Европа“.

Растежът не е задоволителен като темп и не води до редуциране на бедността, но е устойчив и не води до изострянето на съществуващи макроикономически дисбаланси или появата на нови, коментира той.

Ако прогнозата ни се сбъдне, вероятно през 2019 г. ще наблюдаваме най-ниските нива на безработица от 1989 г., допълни Павлов.

Очакваме растеж от 3,9% през 2019 г., което е скромно ускоряване на годишна база. През 2018 г. икономическият растеж се забави, а инфлацията стана по-висока в резултат на високите цени на горивата. През тази година очакваме повече инвестиции, като бюджетът е планиран с повече разходи“.

Целия разговор вижте във видеото

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце