IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Дори НЕК да плати дълга си, проблемите в енергетиката остават

Няма нужда да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, докато те си изпълняват задълженията, смята икономистът

11:16 | 25.04.14 г.
Кр. Станчев: Дори НЕК да плати дълга си, проблемите в енергетиката остават

Проблемите в енергетиката няма да се решат, дори и НЕК да плати дълга си на стойност от около 700 млн. лева, каза икономистът Красен Станчев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air.

Красен Станчев прогнозира, че няма основание да се отнемат лицензи, докато дружествата си изпълняват работата по закон. По негови думи няма да се появят пари в системата, ако се изземат лицензите на ЕРП-тата и се смени техният собственик.

Той посочи, че задължение на дружествата е да вземат количеството електроенергия от производителя и да го предоставят на този, който го употребява. „Те нямат свои инвестиции в тази работа, освен поддържането на мрежата, а то се определя като част от прихода на тези дружества от ДКЕВР. ДКЕВР намалява тези разходи за поддържане на мрежата и затова в системата ще възникне проблем с осигуряването на качествена доставка, т.е възможно е да имаме режим на тока, независимо че има много електроенергия“, каза Станчев.

Според Красен Станчев всеки търговски спор може да се реши при някакви условия, когато всички партньори са равнопоставени. По негови думи това, което прави ДКЕВР от средата на миналата година досега, е да се предпочитат предимно държавните лица в системата, вместо частните лица, без значение от това дали са в разпределението или в производството.

Икономистът коментира и проекта „Южен поток“. Според него проектът в този му вид в момента е нереализуем. Ако България иска да осъществи проекта, трябва да преотстъпи територии на страни извън ЕС, а това означава да напусне Съюза. При „Северен поток“ е имало изключение, защото са направени допълнителни процедури. Такива за „Южен поток няма“, заяви икономистът.

Още от коментара на Красен Станчев можете да проследите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още