Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кр. Станчев: Икономиката е загубила над 1 млрд. лв. от неосъществени проекти

Неразкритите работни места надхвърлят 30 хиляди, твърди икономистът

Кр. Станчев: Икономиката е загубила над 1 млрд. лв. от неосъществени проекти

Снимка: БТА

За 11 години икономиката и бюджетът са загубили 1,145 млрд. лв. заради забавянето на инвестиционни проекти основно заради процедури по опазване на околната среда и референдуми. Това заяви на пресконференция икономистът Красен Станчев, който представи изследване по темата на КС2 ЕООД по поръчка на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проучването включва периода от 1 януари 2007 г. до 31 януари 2018 г. и оценява разходите за икономиката, фиска и обществото.

Конкретно са анализирани казуси като отложени вложения в находища на полезни изкопаеми – Ада Тепе до Крумовград (злато), Трън (злато и сребро), Генерал Тошево и Брезник (природен газ); планове за управление на Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“; строителството на магистрала „Струма“. Загубените работни места надхвърлят 30 хил., твърдят авторите на изследването.

Според представените данни общият ефект на пропуснатите ползи за целия период е оценен приблизително на 1,145 млрд. лв. при допускане за забавяне средно от 2,5 г.

Тук се включват пропуснато потребление за 343 млн. лв., отрицателни фискални ефекти за 277 млн. лв. (несъбрани данъци), спестявания на населението за 147 млн. лв. 

Още по темата

Всеки ден отлагане или прекратяване на проект води според изследването до загубената нетна полза за обществото и икономиката от почти 1 млн. лв. на ден.

Авторите на доклада твърдят, че трайно пропуснатите ползи от отхвърлени или отложени инвестиции за дълъг период надхвърлят 2 млрд. лв. и могат да бъдат сравнени със загубите от природни бедствия и промишлени аварии за периода 2010-2017 г.

За 11 години общият отрицателен икономически ефект като дял от БВП е 0,39%, заяви икономистът Димитър Чобанов. Общо отложените инвестиции за периода 2007-2017 г. се оценяват на над 6 млрд. лв.

За 5 години забавено строителство загубите на гориво при престой в задръстване в участъка Бургас - Слънчев бряг за една година са оценени над 22 млн. лв.

В проучването се допълва, че отлагането на нов План за управление на НП Пирин не позволява актуализацията на концесионния договор. Това спира възможността за двойно увеличение на концесионно възнаграждение: при средно около 180 хил. лв. за първите 14 години до проектно 350 хил. лв. при промяна на договора. Така  пропуснатите ползи се оценяват на 240 хил. лв.

Икономистите казват, че възстановяването и развитието на Витоша, местността около връх Ком в Стара планина и обновяването на съществуващи ски дестинации от местно значение ще изисква между 115 и 125 млн. лв. Ако към тях се добавят и ограничените инвестиции на националните и природни паркове, отложените инвестиции са между 230 и 245 млн. лв. за пет години.

Красен Станчев коментира, че при изграждането на магистрала „Струма“ смъртността заради катастрофи ще намалее три пъти. Според проучването  за последните пет години загиналите на автомагистрали са средно около три пъти по-малко от тези, които умират на първокласни пътища. По-конкретно в Кресненското дефиле на година загиват между 5 и 10 души.

Щетите от загуба на човешки животи в този участък на магистралата достигат 11 млн. лв. на година, като тук не може да бъде изчислена загубата за семействата.

Запитан могат ли да бъдат изчислени загубите за обществото и региона при евентуално замърсяване на почвите и водите в Добруджа Красен Станчев заяви, че според международен консорциум от геолози рискът е сравним с това „да излеете една бутилка кола в язовир „Искър“.

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
дали пари да сметнат колко пари сме изгубили... вместо да се борят с причините...добра логика...зимата като броят врабчетата поне хората го правят безплатно...
0
 
11
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
И да не забравяме, за тази боза е платило министерството с нашите пари, интересно колко ?
0
 
6
 
4
red6 до: zepter
преди 3 години
Няма профилна снимка
Гореща тема. От една страна има зелен рекет (вярно твърдение), от друга - тотално погазване на всякакви еконорми на редица места. Принципно трябва да се търси баланс. Ама за целта ти трябват работещи органи и кадърно законодателство. Нямаме нито едното, нито другото - но за сметка на това има повсеместна корупция и олигархия на богато.
2
 
6
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Лицето СК просто е пуснало една димка, свенливо пропускайки да отбележи колко са загубите от плащания към основните му спонсори измежду които едни централи. Също така е пропуснало да отбележи колко пропуснахме от едни други неосъществени проекти (вкл. и заради такива като него, лаещи под диктовката на разни умрели сенатори), пропускайки ползи за десетилетия. Това дори не е димка, а обикновено лаладжийско изпускане на газове в атмосферата.
1
 
10
 
2
khao до: zepter
преди 3 години
Няма профилна снимка
а сещаш ли се друга държава (от по развитите де) дето политическата класа да краде така от населението си ? инче милиард и половина за 10 + години пропуснати са нищо в сравнението с 3 милиарда откраднати за 3 години само покрай санирането ... ае сега сметни колко пропуснати ползи имаме от тия 3 млрд ! ... и това е само една от многото кражби

Още от Икономика и политика
Годината започна с подобряване на бизнес климата у нас