Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кр. Станчев: Предизвикателство пред 45-ото НС е бюджетът с намален резерв

Не трябва да се бърза с влизането в еврозоната през 2024 г., защото публичните финанси и банковата ни система са в по-добро състояние от еврозоната, посочи икономистът

гледано: 2412   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Основният въпрос, пред който трябва да се изправи 45-ото Народно събрание, е как ще се харчат парите. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев. Той поясни, че България финансово се справя добре на фона на останалите страни членки на Европейския съюз, но в същото време е по-зле от миналата година в бюджетно отношение, защото е изчерпан фискалният резерв.
Още по темата

Икономистът посочи, че докато в края на 2019 г. и началото на 2020 г. имаше натрупване и беше 10% от БВП, като преди пандемията беше около 5,5 - 6 млрд. лева, сега разполагаемата сума е 1,2 -1,4 млрд. лева.

„Данъчната система работи добре, но онова, което ще бъде проблем, са разходите. Онези евентуални финансирания, които биха дошли по различни начини, включително и нови заеми, защото и такъв е планиран, би трябвало да бъдат харчени по начин, който създава повече стойност и повече богатство, отколкото сега. Парите не трябва да отиват там, където досега беше обещавано, че ще отидат“, предупреди Красен Станчев.

По думите на икономиста ситуацията тази година се разглежда като край на света, но той я оценява като доста по-лека от това, през което е преминавала страната, икономиката и политическите партии за последните 30 години.

„Ситуацията е много по-лека от края на 1990 г.“, смята Станчев. Той е на мнение, че този парламент ще роди „някакво правителство средно между Любен Беров и Димитър Попов, което ще свърши някаква работа“.

Прогнозата му е, че този парламент ще просъществува поне една година, като правителството ще бъде с разписан дневен ред от партиите, които ще го подкрепят, с приоритет в икономическата област подаване на заявлението с Националния план за възстановяване и развитие.

Икономистът е убеден, че не трябва да се бърза с влизането на България в еврозоната през 2024 г. Като аргумент за това той изтъкна здравината на публичните финанси, паричната политика и банковата система, които са в по-добро състояние от еврозоната в момента.

„Централното банкиране, не само при г-жа Лагард, но и от 2018 г., започна да се променя в нещо, което е доста рисково. Европейската централна банка се превръща в нещо като централните банки отпреди Втората световна война -  те стават основен играч в реалния сектор и подкрепят правителства, спасяват банки и отрасли, финансират от климатични промени до конкурентни отрасли“, критикува политиката на централните банки икономистът.

При наличието на толкова различни политически убеждения сред народните представители на откриването Мика Зайкова каза, че формулата за успех на това Народно събрание ще бъде „Съединението прави силата“. Красен Станчев очаква, че такова съединение е възможно.

Колко струва пандемията на България? Как ще се преструктурират разходите? Кои трябва да са икономическите приоритети на новата власт? Какви са икономическите и финансовите предизвикателства пред България? Ще припознае ли бизнесът новите технологии в енергетиката? Ще инвестира ли държавата в индустриални паркове?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
COVID ефект - заетите в България вече са под 3,1 милиона