Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кр. Станчев: Преходът в Източна Европа беше по-скоро пазарен

Имаше опити през 1995 и 1996 г. да се въведе отново централно планиране, припомни икономистът

гледано: 6193   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Доста бързо се разви преходът в Източна Европа след падането на Берлинската стена и свърши доста рано. Това коментира проф. Красен Станчев, икономист, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му всички първоначални реформи и промени в тези страни са свързани с комунистическите партии.

„Това не е случайно и е характеристика на всяка една обществена промяна, заяви той. – Онези които са най-близо до властта рискуват най-малко, а другите ги е страх. Сега сме свидетели, че онези, които ги беше страх, сега ги обвиняват, че нещо са направили.“

Красен Станчев обясни как се развиха демократичните промени в България – провеждането на първите избори, учредяването на многопартийна система, свободата на словото, премахването на член 1 и премахването член 273 от Наказателния кодекс.

"Икономическите промени бяха по-сложни, но също свършиха около 1998 г. за всички страни от Централна и Източна Европа, с изключение на някои страни... През 1995 г. и 1996 г. имаше опит да се въведе отново централно планиране [в България]. Другите неща бяха относително прости – след 1989 г. се легализира частната собственост, освободи се бизнесът, беше въведена  пазарна координация на стопанските отношения, осъществи се приватизация и бяха възстановени правата на собственост, имаше повече пазарен, отколкото политически цикъл в стопанството”, разкри той.

Той обаче посочи и други факти. „През май 1995 г. министърът на промишлеността и търговията Климент Вучев издаде заповед, с която забрани на държавните предприятия да си изплащат дълговете към банките. Това доведе до фалит на банките”,  припомни икономистът и добави, че последвалата инфлация беше мотив за приемането на Закона за цените и въвеждането му на 1 септември 1995 г., който премахва постиженията.

Красен Станчев е категоричен, че това доведе до обедняване и хиперинфлация.

“Средната работна заплата в промишлеността от март до декември 1996 г. спадаше с 19,5% на месец. Средната пенсия беше 5-6 долара, а средната заплата –  22 долара. В същото време останалите страни не правеха такива странни движения“, посочи Красен Станчев.

Той анализира и други факти от прехода.

“Руският милиардер Борис Минц каза, че правата на собственост са временно понятие в Русия. Тази несигурност върху правата на собственост се разпространява от Русия в източноевропейските държави, включително и в България, но не чак в такива размери, заяви икономистът и дори се върна назад в историята. – Русия винаги е била по-авторитарна спрямо страните около нея заради изостаналост. Началото на Руската империя е направено от хора, които обслужват Чингис хан, като данъчни инспектори.“

По какво си приличаше преходът в страните от Централна и Източна Европа?  Защо се разделиха на отличници и изоставащи? Как се намесиха спортистите в икономиката на държавите?

Повече от разговора може да проследите във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
12
 
3
преди 1 година
В България и повечето страни от ЦИЕ преход към пазарна икономика въобще нямаше - дори напротив един вид съветски социализъм беше заменен с западноевропейски социализъм и целия процес беше хаотичен. Свободен пазар така и няма до днес нито на електроенергия, нито на горива, нито на акцизни стоки, а има някакви извращения с незаконна търговия с въглеродни квоти, колосални нива на акцизите невиждани в цялата история на страната и огромен черен пазар на акцизни стоки. Явно черният пазар се оказва единствения нормален пазар на тютюниеви изделия у нас. Като за капак на този кошмар не бяха направени никакви опити даже да се премахнат солидарното пенсионно осигуряване, здравеопазване и даже бяха въведени нови още по-абсурдни солидарни системи за облагодетелстване на роми и инвалиди и активно се правеха опити да се ликвидира пазара на лекарства и медицински услуги у нас под претекста, че здравеопазване трябвало да всички еднакво без значение колко пари са внесли в системата. Разбира се никакви опити не се направиха да се усъвремени средното и висшето образование така, че да отговаря на нуждите на пазара и държавата до днес субсидира студенти от безсмислени специалности на калпак. Всички нормални хора бяха изгонени от системата на висшето образование заради държавния монопол и невъзможност за пазарно определяне на таксите за обучение на студентите и така се оказа, че по едно време един докторант асистент в университет взема по-малък хонорар от ромка, която мете улицата. Увеличението на пенсиите продължи да бъде популистко и вместо да се търси начин да се балансират приходи за разходи управляващите въвеждат всевъзможни нови данъци с цел крепене на пробитата пенсионната система...
1
 
8
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нема нема и тоя трубадур на простотията в България изпълзи отнякъде и почва да ни поучава.Човек който не е произвел нищо през жалкият си животец след него един вагон го.вна и пико..ч.Свикнал да лиже евроатлантически зад.ници и сиренясали американски пиш.ки.Разкарайте ги тия негод..ници дотегналиса на всички ни..Кой му плаща на тоя?
4
 
10
 
1
преди 1 година
Красен Станчев- Прехода в България бе по скоро пазарен и не бе дълаг " Въпроса е във изречението Бе по скоро " За разлика от него аз мисля че прехода бе безкраино дълаг измамнически бандитски и отвратително нечестен спрямо обикновените българи То обвинява един министър за фалита на банките за една заповед да не си плащат кредитие Първо не съм сигурен че заповедтта е била точно такава и второ основен виновник за фалита на банките е във самите банки които раздадоха огромно количество необезпечени кредти на свои хора като прекрасно знаеха че няма да ги върнатНищо пазарно нямаше във методи на приватизация катоМениджърско работническа приватизация и Масова приватизация Имаше огромен брои предприятия които можеха да работят при пазарна икономика но тези методи на приватизация ги разсипаха И К С прекрасно знае това Така че по кротко в изказванията

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят