IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край гара Яна са изхвърлени токсични отпадъци

Лицензирана фирма е преместила варели с леснозапалими течности на безопасно място

10:50 | 18.02.19 г.
Край гара Яна са изхвърлени токсични отпадъци

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на гара Яна. Това съобщи пред БНР Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Сигналът е подаден в петък вечерта. Замерванията показват, че няма опасност за здравето на хората, но Димитров нарече случилото се „екологична катастрофа“. 

„Няма опасност за живота и здравето на хората, които са в района, тъй като направихме 48-часов мониторинг на станцията за контрола и качеството на въздуха към Министерството на околната среда и водите и те не показаха никакви завишения на нормите“.

Лицензирана фирма, с която Столична община има договор, под надзора на Софийска районна прокуратура, вчера е започнала обезопасяването на изхвърлени в реката варели.

Те съдържат силно токсични, леснозапалими вещества и са преместени до площадка за третиране на отпадъци.

В 22 часа в петък е получен сигнал за задушлива миризма от Столичния инспекторат. Уведомени са РИОСВ и "Пожарна безопасност". Дирекцията за аварийна помощ и превенция на населението открива над 100 варела с опасни вещества - надписани и ненадписани, информира Bulgaria ON AIR.

Открити са 9 тона натриев етилов ксантат, който е леснозапалим, 200 килограма от токсичния окислител хронен триоксид и други твърдозапалими токсични вещества.

С изхвърлянето на токсичните отпадъци са нарушени поне три закона.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още