IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на хлебарската империя "Нилана"

Срещу компанията се води дело за несъстоятелност, а хлебозаводът в Княжево се разпродава от частен съдебен изпълнител

08:40 | 23.04.13 г. 9
Краят на хлебарската империя "Нилана"

В края на тази седмица, на 26 април, ще бъдат отворени офертите за хлебозавода на „Хлебни изделия – Княжево“, става ясно от обявата на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Дружеството е част от един от най-големите производители на хляб у нас - „Нилана“.

Началната цена за производствените мощности, магазин и складова база, разположени на площ от почти 14 декара, е 4,71 млн. лева. Имотът е ипотекиран в "Уникредит Булбанк".

За края на „Нилана“ се заговори още през лятото на 2012 година, когато започнаха проблемите с другия завод на фирмата – в Подуяне. Тогава „Обединена българска банка“ (ОББ) съобщи, че дъщерната компания „Хлебни изделия - Подуяне“ не е изплатила дължима вноска по облигационен заем, изтеглен на 19 септември 2008 година и на стойност 6 млн. евро.

На 9 юни 2012 година „Хлебни изделия“ не успява да плати дължимите лихви по този заем в размер на 210 хил. евро. Причината за това закъснение може да бъде намерена във финансовите отчети на дружеството - през първото полугодие продажбите намаляват с 61% и е налице загуба от 1,3 млн. лева за периода. За сравнение през първите шест месеца на 2011 година компанията работи на печалба - в размер на малко над 370 хил. лева. 

На среща на 17 юли облигационерите, чийто представител е именно ОББ, се разбират, че няма да считат това забавяне като неизпълнение на задълженията по договор, но ако дружеството плати в началото на декември и неплатените от лятото лихви, и задълженията към 9 декември 2012 година. Освен това всички дружества на „Нилана“ трябваше да станат поематели на облигационния заем и да бъдат учредени ипотеки в полза на облигационерите.

Това искане обаче не беше изпълнено и през септември 2012 гоидна ОББ подаде иск за несъстоятелност в Софийския градски съд срещу „Хлебни заводи – Подуяне“ и за гаранта на заема - „Нилана“.

Така се стигна и до края на империята - от края на миналата година хлебозаводите на компанията не работят, затворени са и сладкарските й цехове.

Хлябът често е сочен като една от основните храни на масата на българина. Кризата обаче намали потреблението дори и на тази храна. В сектора страдат и от резкия скок на цената на брашното през 2011 и 2012 година, а в същото време цената на хляба остава без сериозна промяна. Една от причините е именно свитото търсене.

От друга страна „Нилана“ се позиционира в нишата на специализираните и диетични хлябове, чието търсене преди годините на кризата растеше всяка година. След това обаче те бяха едни от първите, залежаващи по щандовете заради по-високата им цена.

Самият пазар на диетични хлябове понесе сериозен удар още в началото на 2011 година. Тогава анализ, поръчан от организацията „Активни потребители“, показа по-ниско съдържание на фибри от обявеното на етикетите. Данните подкрепиха съмнения на потребителите, че специфичният цвят на специалните хлябове всъщност идва от боя, а не от различните брашна.

Производителите тогава официално и категорично отрекоха тези подозрения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И нашето семейство има същата практика, избягваме веригите. Само как звучи, "вериги", то са си го казали хората, но кой да разбере.За козунака обаче, по хубави от домашния засега няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
Още през 2011 имаше данни за преструктуриране на пазара за храни.Хубавото е, че големи компании фалират, като оставят място за малките.Към днешна дата не ми минава и през ум да купувам козунак от голяма търговска верига, а от близката пекарна !Малките фурни са пред разцвет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И да искаш, с тая сложна лихва разчетът е един. Крах! И за фирми, и за държави.Имам познат, досега три пъти е обявявал банкрут, живее в къща с басейн и тенис корт, защото дъщеря му е тенисистка. Кара последен модел коли/ не е в България.Въпросът е да се свържеш с правилния адвокат.Следва въшросът, ами банките? На банките нищо им няма, те са само моста, по който се генерират парите, Те затова са създадени, да дават кредити, което генерира самите пари, и когато се изчерпят, фалират. Да не забравяме, че и самите банки са на стъпала. Така, че и там е кой кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А не е ли вариант за "оздравителен" банкрут.Една фирма банкрутира, поне навън си е практика, другата просперира.Това за фалитите в много случаи вече е умишлено. Трябва и малките да се изучат за това. Игрите са толкова много, че докато ги разбереш, нови са се появили на хоризонта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
Империя или не, заемите затриват много фирми.Ако не си разчел стъпките, отиваш..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Кризата намалила потреблението на хляб...:)Странна теза. Потреблението може да е спаднало поради ред други причини, но кризата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Черкезов
преди 10 години
Отвратителен уеб праеха. Мисля че боядисваха брашното с кафяво и го правеха на диетичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Преди години, при един министър акционер бяха доставчик в армията.... и на други държавни места. В България фирмите просперират май само когато са около държавата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 11
Jekata
преди 10 години
Винаги съм твърдял, че в тая страна ако не друго, то поне хляб и лекарства ще имат пазар. Щом за хляба вече няма мегдан всеки да си прави сметката за останалите стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още