IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Актуализираният бюджет не е изпълнен

Бюджетът тази година е направен в по-обобщени пера, за да е по-трудно да се види къде отиват парите, коментира икономистът

10:31 | 17.02.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Красен Станчев: Актуализираният бюджет не е изпълнен

Актуализираният бюджет не е изпълнен, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. По думите му това, което относително зависи от правителство на микро ниво, не е се променило от периода май-юни досега.

Станчев допълни, че от данните е видно изпълнение на бюджета на Симеон Дянков, а не на актуализирания. По думите му настоящото правителство се занимава със „създаване на илюзии“ и говори за индустриализация.

„Министърът на икономиката постоянно говори, че ще развива промишлеността, за сметка на услугите“, посочи икономистът и допълни, че това е шестият опит на мандатоносителя за осъществяване на подобна намеса в икономиката.

По думите му управляващите се опитват да назначат свои хора на ключови постове в различните институции с цел осъществяване на по-добър контрол върху дейността им, като по този начин се води „класова борба“.

„Там, където има място да се прави с административни назначения, се прави“, коментира Станчев и даде за пример назначенията на областни управители, в митниците и т.н. По думите му стъпка в тази посока е и намерението за закриване на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. "Конституционният съд вече е напълно контролиран“, заяви още Станчев.

Според икономиста смисълът на тези промени е провокиран от очакването за предсрочни избори в скоро време. По думите му правителството няма да издържи дълго време на власт.

Икономистът коментира и че бюджетът тази година е направен в по-обобщени пера, по-абстрактно, за да е трудно да се проследи къде отиват парите.

По повод изнесените преди дни данни на НСИ за ръст на БВП през четвъртото тримесечие с 0,4% спрямо предходните три месеца и 1% на годишна база Станчев, подчерта, че не са изненада и че още от средата на годината  БНБ е представила прогноза за очакван по-динамичен растеж в последните три месеца на годината. Той посочи, че по отношение на последните две години данните са по-добри, но „спрямо последните пет години това е възстановяване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ама разбира се, как иначе!!!!Възмутително е ако простаците от народа почнат да се усещат че само ги лъжат в името на нещо по-добро.Щом така е структуриран бюджета за да има последваща манипулация на резултатите след края на 2014-та ми е интересно каква всъщност е истинската картинка за тази година. Май е много зле и дори и Орешарски с целият си супер-дупер професионализъм не може да направи абсолютно нищо освен да приказва лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още