Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красен Станчев: Има достатъчно основания да се развали сделката с LIC33

Такива са характерът на банката, историята на придобиване на тези дялове и националната сигурност, посочи икономистът

Сделката за придобиването на БТК, Дунарит и останалите компании от базираната в Люксембург фирма LIC33 може да бъде спряна с отменителни искове. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Красен Станчев в предаването Денят Он Ер. По думите му има достатъчно основания исковете да бъдат уважени от Съда - първото е характерът на банката, второто е историята на придобиване на тези дялове и третото основание е националната сигурност.

Според Станчев нужно е да се разтълкува какво означава за целия процес, свързан в момента с КТБ, появата на този купувач.

"Това означава няколко неща, че квесторите до сега са запазили несъстоятелността на банката в първоначалните размери. Това, че такива купувачи се появяват днес означава, че до момента такива купувачи не са били възможни или тези хора са намерени много трудно да се появят на сцената", смята икономистът.

Има всички основания фирмата LIC33 да бъде подозирана в политически връзки, което е характерно за бизнес плана на КТБ, смята Станчев.

"КТБ не беше банка, а политическа структура за осигуряване на някакви притоци и някакъв достъп до активи, следователно (третото нещо) всички сделки, които са запазени или са се осъществили могат да бъдат контестирани на тези основания, които днес се коментират. Едното от тези основания е, че е възможно да има свързани лица и намаляване на масата на несъстоятелността. Второто нещо, което съществува като подозрение е дали тези политически връзки могат да бъдат заплаха за националната сигурност", подчерта Станчев.

Още по темата
Синдиците ще имат много работа оттук нататък, подчерта икономистът. Експертът припомни, че те могат да спират сделки и да искат да издават обвинителни искове - тези неща могат да се правят не само от синдиците, но и от НАП, както беше споменато на 27 март и в НС.

"Въпросът оттук нататък е дали синдиците ще свършат тази работа. Първото нещо, което ми хрумна е да проверя опита на хората, които са избрани. Никой от тях не е участвал в големите фалити в България, а те не са малко. Струва ми се, че тези хора нямат опит. Премиерът каза, че са физически издръжливи", коментира Станчев.

Станчев коментира и собственика на компанията LIC33 Пиер Луврие. Според него не е важно дали той има връзка с олигарха Константин Малофеев.

"Тук важното е, че всъщност не може да се одобри сделка, която е само обещание. Не, че такова нещо не е правено. Има много приватизационни сделки в България, които са така да се нарече обещания. Има концесионни сделки, които са направени чрез обещание. Тук става дума за относително прост случай, който е КТБ. Онова, което е по-важно, е, че проблемите с КТБ се решават в много нездравословна среда. Както и амбицията на много народни представители, както от мнозинството, така и от опозицията да дестабилизират по-нататък банковата система", подчерта Станчев.

Не трябва да се дава възможност на ДАНС да спира сделки, коментира експертът, а трябва да се промени Конституцията и съответно Прокуратурата да стане част от Изпълнителната власт, както е в Румъния.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

7
 
7
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
За Красен Станчев и компания е важно да се угоди на посолството в София от което идват нарежданията за седеристите, а че България щяла да загуби 900 милиона евро за тези "демократи" няма ама никакво значение!
2
 
14
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
За някои люде може и да има достатъчно основания, щото лигите им изтекоха, ама НЯМА законен НАЧИН. Трябва пак да сменят законите с обратна сила, че да пипнат и европейското законодателство. Ама като НЕ ТИ СЕЧЕ ПИПЕТО, винаги ще търчиш СЛЕД събитията.
6
 
4
 
1
преди 5 години
Разбира се, че не.

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро