Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красен Станчев: С помощта на ЕС България защитава енергийните си интереси

Газпром не може да спре доставките на газ, категоричен е икономистът

С помощта на ЕС България успява да защитава енергийните си интереси, каза икономистът Красен Станчев в интервю за предаването „Конструкция“ по националното радио. "ЕС, в частност ГД „Енергетика“, има доста  по-реалистичен възглед за това какво трябва да правят страните от региона в сравнение с последните български правителства. Реверсивните връзки и осъвременяването на съществуващата инфраструктура е приоритетът на ЕС", каза Станчев пред БНР.

Според Станчев системата на енергетиката може да се демонополизира по два начина. "Единият е със загуба на инвестиции, другият е без загуба на инвестиции. Така както върви в момента е много вероятно да има загуба на инвестиции и на предимства в областта на българските чисти електроцентрали, където може да има загуба на инвестиции и на работни места. Това ще стане, ако либерализацията се извърши насила, т.е. така или иначе българските потребители ще могат да избират чуждестранни доставчици на енергоресурси."

„Газпром“ не може да спре доставките на газ, беше категоричен икономистът. "Доставките им намаляват с 20% за последните 10 години, с 10% за последните 4 години. Това означава, че „Газпром“ губи доход. Алтернативата Китай, ако се осъществи, което е на границата на научната фантастика, 2030-а година ще има около 30% заместване на потреблението от ЕС. Ако се осъществи Турският поток, което е също съмнително, то тогава Турция ще увеличи своето потребление на газ от „Газпром“ с около 10% от европейското потребление."

По отношение на емитирането на дълг, икономистът обясни, че "това, което е ново е, че е намерен начин с емисия на дълг да се запази философията на управление на публичните финанси, която беше наложена през 2013-2014-а година, т.е. да не се съкращават разходите, а да се увеличават задълженията. Разбиваш това увеличаване на задълженията на годишни или всекидневни нужни от рода на разни странни проекти от рода на саниране на сгради и други, а другото, което остава е за покриване на стари задължения, взети от предишни правителства. Това означава осигуряване на спокойствие на мнозинството за определен период от време, т.е. 3 години".

 

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Далеч по добре щяхме да сме без тази защита и това всички го знаят , но не го казват!
2
 
12
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Действително това правителство гледа да не си развали рахата и няма намерение да прави никакви реформи.
Ще трупаме дефицити, ще взимаме дълг, ще даваме на всеки, който поиска - достатъчно е да направи един протест, да затвори една улица и му даваме някой лев.
Няма да сменяме шефове на службите - да не правим сътресения.
Няма да правим и пенсионна реформа - зер там нещата са трудни, всички ще протестират.
Няма да спрем и сечта в горите - защо да вземаме хранилка на нашите другари от ДПС, да мируват.
Ще оставим и разграбването на КТБ- нали платихме депозитие на гражданите(с дълг), останалото е плячка за задкулисието.
Реформи в енергетиката - засега не- нещата се поуспокоиха, хранилките си вървят, само трябва да удържим вдигането на тока (или да е малко), но отново с дълг ще отхвърлим проблема напред
БДЖ - уф тия досадници - ще им оставим старите влакове, да се дрънкат по села и паланки, само да не вдигат шум и да блокират гари.
Ех късмет-още ни малък дълга/БВП, имаме още много да взимаме

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията