Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красен Станчев: Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета

Най-оптимистичният сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г., прогнозира икономистът

Красен Станчев: Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета

Снимка: Bloomberg

България няма предвиден нов заем, а в ситуацията в борбата с коронавируса такъв ще бъде необходим. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целият ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно, бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Реакциите на различните страни са различни исторически. Взимат се разнопосочни мерки, но имат едно и също направление и то е главно ограничаването", коментира той.

Красен Станчев е убеден, че има криене на данни по повод носителите на заболяването, например в Русия.

"Налива се ликвидност през банки при неособено ясни критерии", смята икономистът.

По думите на най-добрата схема за предоставяне на ликвидност е от бюджета или от Европейския съюз (ЕС) между много посредници, които познават най-добре своите клиенти.

"За 10 дни тези загубите в отрасли като транспорт и туризъм у нас ще са равни на сумата, която ще бъде разпределена през Българската банка за развитие, пресмята Станчев. - В такива случаи хората не могат да плащат данъци и да обслужват задълженията по кредитите си, затова банките предложиха тези кредити да не се смятат за лоши... Спира изпълнението на задълженията на длъжниците.“

Красен Станчев смята, че тези мерки са адекватни, но напомня че случаи като този с коронавируса и "особено в този случай, отделните юрисдикции се затварят в себе си“.

"Най-вероятно половината от носителите на вируса го пренасят с почти нулеви признаци за симптом. А събитието е толкова необикновено, че нито една здравна система не е подготвена", посочи икономистът

Красен Станчев прогнозира, че ще се увеличат бюджетните дефицити на държавите, а най-оптимистичният му сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

4
 
4
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Щаба за борба с пандемията се ръководи от хора които НЕ РАЗБИРАТ НИТО ОТ ИКОНОМИКА , НИТО ПЪК ОТ ТОВА СРЕЩУ КОЕТО СЕ БОРЯТ.

Кой да каже на ХИРУРГА С ЛАМПАЗИТЕ , че е безумие да се БЛОКИРАТ ОКРЪЖНИТЕ ГРАДОВЕ , а по малките претъпкани от завърнали се от чужбина ИМИГРАНТИ да бъдат оставени свободно да се движат и разпространяват вируса.

Едва ли през главата на ген Мутафчийски минава идеята какво ще се случи когато след няколко седмици заработи СИНДРОМА НА ПРАЗНИЯ ХЛАДИЛНИК, пред който вируса и това което се прави от този щаб ще изглежда като детска игра. Явно на генерала ще му е необходимо време за да разбере, че е по добре да свали мундира , облече бялата манта и се заеме да прави това което разбира.

За правителството на не говорим.
ТО върви след събитията точно като ПОЖАРНИКАР СЛЕД ОГЪНЯ.

КАКВИ ДА СА МЕРКИТЕ КОИТО НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ:

1/ НЕЗАБАВНО налагане на минимални заплати на всички ДЪРЖАВНИ и ОБЩИНСКИ чиновници и бюрократи чиято цифра надхвърля 500 000 души.
2/ Отчисляване от заплатите на всички ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ на вноски за здравно и пенсионно осигуряване.
3/ Преференциални отстъпки за фирмите плащащи редовно данъците си и неналагане на санкции на тези които са в затруднено положение.
4/ Спиране на всякакви перверзии в областта на СОЦИАЛНИТЕ помощи от рода на самотни майки и трудоустроени по болест. Тези хора и ПОМАГАЧИТЕ ИМ трябва да бъдат наказвани с затвор.
5/ рАБОТЕЩИТЕ НА ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА ДЛЪЖНОСТ ПЕНСИОНЕРИ ДА БЪДАТ незабавно ОТСТРАНЕНИ.
6/ Пренасочване на сектори от икономиката ни в отрасли, които са съобразени със сегашната битка с корона вируса - шивашкия и фармацията. На тези фирми трябва да бъдат отпускани заемите от ББР.

ПАНДЕМИЯТА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ПРИ ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО СЪСТАВЕНО ОТ КОМПЕТЕНТНИ ХОРА ДА ИЗВЪРШИ ТОЧНО СЕГА ОТДАВНА ОТЛАГАНИТЕ РЕФОРМИ, като изчисти от системата всички паразитни структури и порочни практики.

ТОЧНО ТОВА НАПРАВИ СЕГА КИТАЙ С НЕНУЖНИТЕ МУ СТРУКТУРИ И ОТРАСЛИ ОТ ИКОНОМИКАТА.

ЗАЩО ТОВА ДА НЕ ГО НАПРАВИМ И НИЕ?!
2
 
7
 
4
преди 4 месеца
нали имаше излишък към 2 млрд ...освен това и апартаментите постоянно поскъпват, не са малко пари това.....
2
 
7
 
3
преди 4 месеца
За какво ти е нов заем Красен Станчев Има купчина пари които могат да се харчат Проблема е че правителството няма никаква идея за какво трябва да ги харчи за да издържи икономиката Вместо да предлагаш заем дай предложения за какво трябва да се харчат наличните пари помощи и трансфери за да издържи икономиката на пандемията и задаващата се криза
4
 
13
 
2
преди 4 месеца
“ Красен Станчев: Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета”

Не, Станчев, требват ни нови бойни самолети, за да накажеме Русия за хибридните атаки, щото крие данни за носителите на вируса ... Сега е моментът да си предплатиме още 3 млрд. за още 8 бр, за да оправиме и икономиката и заплахата... :lol:
3
 
5
 
1
преди 4 месеца
След 11.09.2001 "борбата" с невидимия тероризъм ще е детска игра в сравнение с "борбата " с корона вируса ... хиперинфлацията и нулирането на дълговете е панацеята , която толкова време се търсеше .

Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та