Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Икономиката компенсира ниската цена на еленергията за населението, смята бизнесменът и прогнозира декапитализиране на фирмите

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Снимка: Архив Bulgaria On Air

Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас (MWh), а цялата икономика – 320 лева за MWh. Това каза по Нова ТВ Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

Още по темата

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират дейност.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, коментира Дачев.

Той предупреди, че „снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна“ и смята, че ни очаква Виденова зима.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеца е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме три пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Мениджърът потвърди, че има и спекула с въглеродните емисии в Европа.

„Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

Още по темата

„Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето например Планът за възстановяване и устойчивост, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи още бизнесменът.

Той упрекна управляващите, че не правят дългосрочни и последователни политика, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. Дачев прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по популистка плоскост и никой не се занимава със съществените неща.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
2
 
2
 
32
Pyramid до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Не е точно от единия в другия джоб, ами от обществения - в няколко частни. Т.е., за да се обогатяват за сметка на цялата страна неколцина, близки до (всяка поредна) власт.
3
 
1
 
31
Pyramid до: dr.5rov
преди 1 месец
Работата е там че, в потъваща. Европа, колкото повече камъни на врата и, толкоз по-лесно и се диктува от чичо ти Сам. България, в днешния си вид, не е камък, ами оловен топуз. ЗАТОВА, разни хамерикансЦки.ме.ке.ре.та, натискат натам. И никакъв национален суверенитет не им е мил, и никакъв спасителен пояс не искат да И оставят. Да потъва, като Титаник: С музика и песни.
1
 
2
 
30
преди 1 месец
А, когато ви разправях, как да доведем 1000 MW за отопление при цена под 90 ЛВ за MWh, ме гъбаркахте. Да видим, докога тъй.
5
 
1
 
29
Dr. Vatnikov до: Sokratus
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това е местене от единия джоб в другия. И не решава проблема, че мръсните въглищни тецове трябва да спрат.
2
 
4
 
28
преди 1 месец
А защо не погледнем от друг ъгъл. В момента България произвежда 6GW, а потребява 4GW. Или изнасяме 2GW. Въпросът е защо не изнасяме тока от ТЕЦ-овете, а за вътрешния пазар остане тока от ВЕЦ и АЕ. Дори да е правно невъзможно, 2/3 свръхпечабите на АЕЦ и ВЕЦ, може да идат за помощи на бизнеса. Така хем нашите ТЕЦ ще излязат на печалба, така и нашите предприятия ще станат по-конкурентни на външния пазар.Просто назначените управители на енергийните ни дружества трябва да мислят и бързо да действат. Ако си изиграем добре картите може да намалим дълговете в енергетиката и да увеличим приходите в износните предприятия!

Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати