Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Вълчев: По-възможен и приемлив вариант е НИМХ да излезе от БАН

До средата на септември Общото събрание на БАН трябва да вземе решение, а ако това не стане, ще се намеси държавата, обясни образователният министър

Красимир Вълчев: По-възможен и приемлив вариант е НИМХ да излезе от БАН

Снимка: БТА

Значително по-възможен, устойчив и приемлив се очертава вариантът за извеждане на дейността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) извън структурата на Българската академия на науките (БАН). Това обяви министърът на науката и образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет, цитиран от БТА. 

Той подчерта, че това извеждане не трябва да бъде механично, а трябва да бъде на принципа за запазване на целостта на оперативната дейност и възможност на учените, които се занимават само с научна дейност, да изберат дали да останат в структурата на БАН или в НИМХ. Това решение ще бъде разгледано на Общо събрание на БАН вероятно на 10 септември, информира Красимир Вълчев.

Директорът на НИМХ към БАН Христомир Брънзов посочи, че няма да се пречи на учените и служителите да избират къде да продължат да работят - в института или в БАН. 

Още по темата

Министър Вълчев уточни, че ако Общото събрание на БАН не вземе решение за извеждане на института от неговата структура, държавата ще се намеси и това ще стане със законови промени. И в двата случая проблемът трябва да се реши до началото на 2019 година, за да бъде ясно финансирането на дейността на института, уточни той.

Конфликтът между БАН и НИМХ продължава вече няколко месеца и беше съпътстван от няколко протеста, последният от които бе днес.

Работещите в НИМХ не бяха съгласни с разпределението от Общото събрание на БАН на допълнителните 15 милиона лева, отпуснати за 2018 г. от Министерския съвет, и настояват да излязат от структурата на Академията.

На днешния си протест метеоролозите отново заявиха категоричното си решение, че не желаят повече да са част от БАН и настояват "правителството да вземе своето категорично решение за бъдещето на НИМХ". В крайна сметка те се срещнаха днес с премиера и образователния министър и по всичко изглежда, че скоро ще има решение на проблема. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Цял живот съм работила в БАН. Твърдя, че съм достатъчно известна личност сред колегите в и извън България. Извън България аз определено се гордея, че съм кадър на БАН. Дълга история. БАН е най-добрата научна институция в страната, такава каквото е и въпреки невероятните усилия да се омаловажил унищожи като авторитет - в това спор няма. Искам това да се знае и от всички най-върли критикари. Аз съм това, което съм, защото работих в БАН и дишах въздуха там. Има спор в начина на управление там, но той се подкрепя от ВСИЧКИ управляващи. НИМХ много отдавна искат да напуснат системата на БАН - нещо като Бpекзит. Не зная нещата в детайли, но нека си излизат. Явно не наблягат на научната страна на въпроса, а на изпълнителната. Бог с ними, но не е хубаво да плюеш в кладенец, от който си пил вода.

Още от Икономика и политика
Как екоминистерството иска да спре замърсяването на въздуха?