Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Вълчев: Следващото увеличение на учителските заплати ще е догодина

Ще направим и промени в системата на делегираните бюджети, обяви просветният министър

Красимир Вълчев: Следващото увеличение на учителските заплати ще е догодина

Снимка: БТА

Втората стъпка към увеличението на учителските заплати ще бъде през следващата година, но в посока диференцирано финансиране. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в ефира на bTV.

Той припомни, че 760 лв. ще бъде най-ниската учителска заплата след предстоящото увеличение от септември, а най-ниската основна директорска заплата ще започва от 960 лв.

В момента средната брутна учителска заплата е 930 лв. Към края на мандата трябва да стане 1860 лв., или 1600-1700 лв. чисти. Директорската ще възлиза на около 2000 лв., посочи още министърът.

Вълчев обясни, че тези крайни резултати трябва да бъдат постигнати на равни стъпки до 2021 г.

По думите му ежегодно за следващите три години са заложени по 330 млн. лв. повече спрямо предходната за изпълнението на този ангажимент. В 4-годишен план това са близо 1,4 млрд. лева, които ще бъдат планирани в бюджета за увеличение на учителските възнаграждения, изчисли министърът. 

Още по темата

„Паралелно с това ще направим и промени в системата на делегираните бюджети. Между 18 и 20% от децата, които влизат в българското училище, не владеят български език, техният дял се увеличава, отбеляза също просветният министър. Най-добрият начин да се справим с този проблем е с мотивирани учители“, посочи Вълчев.

По отношение на проблемите с приема на първокласниците министърът обясни, че трябва да се изберат „някакви“ критерии. Какъвто и критерий да изберем, ще имаме упреци, че той е дискриминационен. "Заложили сме на критерия близост до училището, смятаме, че той трябва да бъде водещ", категоричен е Вълчев.

Той  допълни, че чрез принципа на уседналост ще се намалят злоупотребите с адресните регистрации и местоработата.

„Трябва да имаме критерии, които да са измерими и проверими, което ще минимизира вероятността за злоупотреби. Заложените в наредбата критерии са такива“, посочи Красимир Вълчев.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
35
 
2
преди 3 години
Само по себе си увеличаването на заплатите няма да реши проблемите на българското образование. Които далеч не се изчерпват с ниското възнаграждение на учителите. А г-н министърът май не може и да смята - брутна заплата от 1860 лв. не е 1600-1700 чиста. Ужас!!!
2
 
35
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Много късно, добри намерения, но след като се проспаха 10г. при управлението на ГЕРБ, сега трудно ще накарат младите да стават учители или напусналите и преквалифицирани такива да се върнат обратно в училищата. За младите все още има надежда да се подлъже някой да учи за учител, не че е лошо, напротив, но държавата ни последните 10г. показа че не

Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава