Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Вълчев: Високите заплати на учителите са важни за авторитета им

Образователният министър оценява високо ресора на България в Европейската комисия

Красимир Вълчев: Високите заплати на учителите са важни за авторитета им

Снимка: БТА

Увеличаването на възнагражденията на учителите е необходимо условие за повишаване на авторитета им. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на БНТ.

„Радвам се, че беше взето това положително бюджетно и политическо решение да инвестираме в учители. Факт е, че в последните десетилетия като че ли забравихме колко са важни. Това се променя в последните 7 години, особено в последните две, след като взехме решението за удвояване на възнагражденията им“, обясни Вълчев.

„Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти в останалите професии“, каза още той. „Имаме още две крачки да направим с увеличението на възнагражденията. Тази година за първи път от доста десетилетия учителските заплати надвишиха средните за страната. Определено това дава малко самочувствие и връща интереса към учителската професия. За следващата година са предвидени 360 млн. лв. допълнително в бюджета, а за по-следващата – още 360 млн. Това са 720 млн. лв. допълнително, което ще позволи значително увеличение на възнагражденията и едно изпреварване на средната заплата в страната“, каза образователният министър. 

Още по темата

Той уточни, че това увеличение не е единственото условие да се подсили авторитета на учителите. „Важно е да им се доверим като професионалисти и да се отнасяме с уважение към тях“, каза Вълчев.

Аз като министър съм радостен, че българският еврокомисар ще отговаря за тези сектори, коментира  Вълчев избирането на Мария Габриел за еврокомисар по иновациите и младежта.

„Досега двама комисари отговаряха отделно за научните изследвания, за образование и култура. Изключително голям ресор, смело решение, в първия момент като прочетох наименованието на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование и наука, въпреки че има твърдение, че няма общностна политика, особено в областта на научните изследвания“, каза просветният министър.

Той подчерта, че голяма част от големите научни изследвания не само в Европа, но и в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от ЕК. Бюджетът на "Хоризонт Европа", както ще се казва наследникът на "Хоризонт 2020", ще бъде голям, още по-завишен ще бъде бюджетът на програмата "Еразъм".

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Похвална е грижата към младите и образованието, но иновации без наука нямат особена стойност. Пак е ИЗРЯЗАНА думата наука, както в ресора на нашия еврокомисар (дялан камък), хем в политиката на нашето правителство, което си има своите обяснения, като започнем с културата и образованието на премиера и минем през министрите.
От науката (БАН) прогонихме качествени колеги от всички науки и най-вече природните. Отидоха и трайно останаха както в известни научни центрове и университети във водещи страни, така и в държавни университети в Мексико, Бразилия, които ИМАТ СТРАТЕГИЯ и ментални възможности да оценят важността на тези проблеми.

Докато това не се промени, само ще си говорим и ще затъваме още ровече.

Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та