Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кратки пътувания, малки групи, наблизо - новият облик на вътрешния туризъм

Туристическите ни обекти ще бъдат посетени предимно от българи, каза Любомир Попйорданов от Асоциацията за алтернативен туризъм

Кратки пътувания, малки групи, наблизо - новият облик на вътрешния туризъм

Снимка: Pixabay

Туризмът през това лято ще е насочен към еднодневни пътувания или посещения през уикенда на малки групи, както и към индивидуалните посещения. Това поне е мнението на Любомир Попйорданов от Асоциацията за алтернативен туризъм.

"Нормалното би било тези уикендови пътувания да бъдат в близките до нашите градове дестинации, а не да пресечем цялата страна, за да отидем до морето или да пресечем цялата страна, за да отидем в планините", коментира по БНР Попйорданов, според когото в настоящата ситуация трябва да променим модела си на пътуване.

"Очевидно тези големи групи вече ще бъдат много по-малко желани. Възможността за сигурност и безопасност на пътуване ще бъде ограничена. Знаете, че трябва да се мисли за разстояние и отстояние в използваните транспортни средства", посочи той. 

Още по темата

Туристическите ни обекти ще бъдат посетени предимно от българи, прогнозира той.

"Туристите, които трудно ще дойдат в България, са тези от Западна Европа, да не говорим за по-далечни дестинации. Те са ни много важни, но тези пътувания ще бъдат под едно голямо условие, свързано със санитарно епидемиологичното състояние в съответните страни, реципрочността, която е важна между двете страни", отбеляза той.

Туристическият бизнес очаква финансова подкрепа от държавата, подчерта Попйорданов.

"Хората, които са изрядни към фиска, да могат да бъдат подпомогнати. Трябва да се създадат възможности тези компании по някакъв начин да се запазят, защото те създават уникалния продукт, особено в специализирания туризъм, който прави България една различна дестинация. Така че чакаме финансови мерки, протоколи как да посрещаме и реклама", каза Любомир Попйорданов.

Летният сезон ще стартира с много неизвестни, в момента разчитаме на оптимистично-реалистична прогноза да имаме летен сезон от 1 юли. До понеделник се очаква да бъдат готови конкретните изисквания към туристическия бранш, посочи днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

Много важно е да знаем кога другите държави ще отворят границите си за туристически пътувания. Обсъжда се възможността след 15 юни да се възстановяват полети, авиокомпаниите са подготвени с графици. Очакваме следващата седмица ЕК да излезе с пакет с препоръки по отношение сектор „Туризъм“, допълни министър Ангелкова.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравният министър: Лъжа е, че областни градове ще бъдат затваряни с КПП-та