IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краткотрайните инвестиции вече няма да гарантиран облекчени условия за българско гражданство

Проверките установили, че често лицата не притежават закупените ДЦК и парите на влог, дори нямат банкова сметка

15:33 | 02.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за българското гражданство, с които ще отпадане възможността чужденците, получили статус на постоянно пребиваващи в нашата страна, да получават гражданство при значително облекчени условия срещу краткотрайни инвестиции. Същото ще важи и за членовете на техните семейства, съобщи правителственият пресцентър.

Условията ще са валидни и за бизнесмените, увеличили инвестицията си при същите условия на закона до стойност най-малко 2 млн. лева.

Практиката показва, че кандидатстващите за придобиване на гражданство на тези основания са получили разрешение за постоянно пребиваване след направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над 1 млн. лева или са вложили сума над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление,но после са увеличили инвестицията при същите условия до 2 млн. лева.

Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство или на някой от следващите етапи на производството често се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа.

Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи.

Същевременно лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на това основание, го получават значително по-бързо и без да са длъжни да владеят български език и да се откажат от досегашното си гражданство, което ги облекчава значително.

С проекта се предвижда задължение за кандидата за българско гражданство да уведомява Министерството на правосъдието при настъпили промени във фактите и обстоятелствата, свързани с бнатурализацията, както и да представи актуални документи, свързани с промяната.

Ако натурализираното лице не го направи, ще загуби българското си гражданство.

С промените се създава и задължение за институциите, ангажирани в производството по българско гражданство – Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да актуализират писмените си становища по конкретните преписки при настъпили промени след изразяването им и да ги представят в Министерството на правосъдието (МП) към момента на разглеждане па молбите и предложенията от Съвета по гражданството.

Министрите определиха и нови съкратени срокове за произнасянето на МП, ДАНС и МВР в отделните етапи на производството.

За да се избегне нерегламентираното забавяне при възлагане на допълнителни проверки на кандидатите, срокът на процедурата по получаване на гражданство спира да тече по време на проверките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още