IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите запорираха сметките на БДЖ "Товарни превози"

Всичките суми от приватизацията ще бъдат разпределени по равно за изплащането на задълженията към кредиторите и облигационерите на БДЖ

15:43 | 08.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредиторите запорираха сметките на БДЖ "Товарни превози"

Постъпилата сума от приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ ще бъде разпределена по равно за изплащане на задълженията към облигационери и към кредитори. Това е решение на ръководството на жп дружеството, а не на министерството на финансите или на министерството на транспорта. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в парламента, предаде БТА.

Дянков коментира и появлата се през последните няколко дни информация, че облигационерите по няколко от заемите на БДЖ са подали искове за запор на 100% от регистрираното имущество на товарното звено на железницата. В тази връзка се появиха и спекулации, че продажбата на „Товарни превози“ може да се срещне известни препятствия.

„Част от предишните кредитори и облигационери, разбирайки, че приватизационната процедура върви доста добре, се опитват да намерят място и да могат от приходите, които дойдат да вземат максимална сума“, поясни финансовият министър.

„Различни облигационери се опитват да надпреварят другите облигационери, като вземат части от полагащото им се от гледна точка на активи. Стараят се да се наместят по-напред от другите“, уточни още ресорният министър на финансите.

Той обясни, че българските и международните закони са ясни и определят начина, по който кредиторите ще получат всичко дължимо към тях, а той е „първият, който е кредитирал, е на първо място, вторият, който е кредитирал е на второ“.

Министърът потвърди, че повторната процедура за приватизация на „Товарни превози” върви по-стройно от предходната. По негови думи и кандидат-купувачите са по-сериозни от тези, явили се при първия опит на държавата да продаде товарното звено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още