IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Нямаме диалог със социалното министерство

Работодателите отлагат засега напускането на тристранката

10:35 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
КРИБ: Нямаме диалог със социалното министерство

„Не виждаме добър диалог със социалното министерство. Тристранният съвет не се събира, взимат се решения, за които научаваме от медиите”. Това каза пред „Нова телевизия“ Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Домусчиев даде пример с решенията за частните пенсионни фондове и инкриминирането на укриването на доходи, които бяха взети без дискусии с работодателските организации в края на декември.

Припомняме, че във вторник всички национално представени работодателски организации в страната в отворено писмо призоваваха да бъде възстановен тристранният диалог между държавата, работодателите и синдикатите. Бизнесът даде заявка за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), ако правителството не прекрати практиката да заобикаля тристранния диалог по ключови проблеми.

Днес обаче Домусчиев заяви, че организациите трябва да защитават интересите на работодателите. По думите му тристранният съвет ще бъде свикан в най-скоро време, каквото е уверението на министър Калфин, „и след това ще кажем дали ще го напуснем или не“.

Председателят на КРИБ беше категоричен, че преди да се вдигат осигуровките, трябва да се помисли откъде ще се изкарат тези пари. „Калфин да каже ще се вдигне ли икономиката и откъде ще дойдат тези пари. Всичко се прави на базата на увеличения, а не на реформи”, каза той и допълни, че голяма част от бизнеса ще мине в сивия сектор, а друга част ще свие инвестициите.

„Увеличаването на социалните осигуровки ще бръкне в джоба и на работодателите, и на работниците. А не се прави реална реформа”, заяви Домусчиев.

Председателят на КРИБ допълни, че управляващите трябва да се вслушват с съветите на бизнеса, защото от тях идва БВП, те са тези, които създават работни места и плащат данъци, заплати и осигуровки.

Относно криминализирането за неплащане на осигуровки Домусчиев каза, че те не виждат проблем там, тъй като и сега работодателите са преследвани от закона. „Негативно съм настроен към бизнесмени, които живеят охолно, а работниците му не са получавали заплати. Според мен тези хора обаче ще се увеличават”, каза председателят на КРИБ.

Размерът на минималната работна заплата трябва да се определя по формула, каза още председателят на КРИБ. „Винаги сме подкрепяли увеличението, но искаме да знаем какъв е принципът за него”, категоричен бе той.

Домусчиев цитира резултати от допитване сред членовете на КРИБ, според които членовете на работодателската организация няма да подкрепят правителство, което би увеличило размера на осигурителните вноски.

„Получаваме предложения от наши членове да излезем на протест, както го правят синдикатите. Ще излязат заедно работодатели и работници”, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още