IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ: Таксата за ВЕИ произвoдителите е сериозен удар по бизнеса

Енергийни експерти и бизнесът са с разнопосочни виждания за въвеждането на таксата за ВЕИ производителите

11:47 | 09.12.13 г. 4
КРИБ: Таксата за ВЕИ произвoдителите е сериозен удар по бизнеса

Таксата за ВЕИ производителите е сериозен удар по бизнеса. Чуждестранните инвеститори вече ще обмислят повече дали да инвестират в България, тъй като се оказва, че пазарните условия и регламенти непрекъснато се променят, заради непредвидимата политическа обстановка.

Това заяви Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по БНТ.

По негово мнение таксата “всъщност е нов данък, който не се знае къде ще отиде, след като бъде събран”.
“Бъдещите протести за високи сметки на ток и парно не могат да бъдат спрени с тази популистка такса. Това е нов данък, който ще осигури отлив от сектора на ВЕИ-тата. Държавата ще харчи тези пари за незнайно какво”, посочи още той.

Мнение по темата изказа и Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. Той посочи, че таксата от 20% вероятно е трябвало да бъде обмислена и дискутирана повече. Според него дори е спорно дали секторът трябва да бъде натоварен точно с такса.

В контраст с негативните коментари за предложената от кабинета такса върху производството на енергия от възобновяеми енергийни източници е позицията на енергийния експерт Атанас Тасев, който не е съгласен с негодуванието на ВЕИ сектора.

„Тази остра реакция от страна на собствениците в сектора за възобновяема енергия се основава на това, че изведнъж лакомото парче, което те незаслужено са получили от обществото, им е отнето“, категоричен бе той пред БНР.

Той припомни, че за фотоволтаичните централи е определена максимална норма на работа от 1250 часа, а те действат по 1400 часа. В тази връзка той вметна, че ако им се наложи да спазят нормата на работа от 1250 часа, приходите им ще намалеят с около 14%.

„Всеки лев, получен над тази норма по непазарни правила, означава, че обществото е дало възможност за неправилно забогатяване на фотоволтаичните централи“, изтъкна той.

Днес на заседание на вътрешна група в Народното събрание ще бъде обсъдено въвеждането на таксата върху приходите на всички производители на електроенергия. В заседанието ще участват представители на няколко парламентарни комисии, на Националната електрическа компания и на Българския енергиен холдинг, съобщиха от парламента за Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Много е просто - като не им харесва - да излязат на свободния пазар - нали всички сме за пазарни цени ! Да излязат, да си намерят купувач и така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
*** то винаги като прееетаковаТ някой отгоре, ще има или завиждащи или преееетаковани за друго които да се радват на новото чуждо прееетаковане......лошото на този принцип на прреетаковане, е че един ден стига някое и до теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
melon
преди 10 години
Според мен таксата е уместна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
deant
преди 10 години
И за мен цените на ВЕИ са сериозен удар в сметката ми, ама никой не ме е питал като са сключвали договор с мен, без мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още