Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кристалина Георгиева: България правилно ускорява пътя към ERM II

Засега страната не се е обърнала за помощ към МВФ, казва управляващият директор на фонда

Кристалина Георгиева: България правилно ускорява пътя към  ERM II

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева дава виртуална пресконференция. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

 

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната към т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II. Това мнение изказа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на онлайн пресконференция за българските медии.

Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

Още по темата


България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева. „Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“.

 

Току-що приключиха първите по рода си — но надявам се последни — виртуални Пролетни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Надявам се, че сте имали възможност да проследите състоялите се пресконференции и събития онлайн. Бих искала да започна с обобщение на основните послания и заключения от тях.

Както неколкократно имах възможността да подчертая през последните няколко дни, изправени сме пред безпрецедентна криза, непреживявана досега от човечеството. Заглавието на регулярния доклад за „Световна икономическа перспектива“ тази година казва всичко за ситуацията - “The Great Lockdown” („Светът в извънредно положение“ или Голямото затваряне), каза Георгиева.

„През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия“, каза още директорът на МВФ. Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева. Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ускорява бойко на ръчна - той така обича, защото вече два пъти народа го свали от власт с протести и от тогва кара на ръчна, а и БГ покрай него, две напред една назад
1
 
1
 
5
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Не съм забелязал да си чорбаджия на Инвестора , та да ме пъдиш .
2
 
2
 
4
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
В такъв случай си отивай да спамиш в някоя от хибридните дупки, където ще намериш индивиди с твоя капацитет.
2
 
2
 
3
ing5rov до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
написаното не е адресирано към тебе и подобните ти .
2
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: ing5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нещо смислено ще излезе ли от теб или само си плюеш по успелите и умните, както обикновено?!

Още от Икономика и политика
ГЕРБ внася кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК