Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кризата с наемането на хора продължава да се изостря към септември

През третото тримесечие средната месечна заплата нараства с 9,9% на годишна база до 1 397 лв.

Кризата с наемането на хора продължава да се изостря към септември

Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Ударите на коронакризата върху трудовия пазар у нас очаквано са се засилили през летните месеци. Това отчетливо се вижда в статистиката за наетите по трудово правоотношение през третото тримесечие на годината, съвпадащо с летните отпуски и традиционно неактивния пазар по търсене и наемане на човешки ресурси.

От предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) става ясно, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2020 г. продължават да намаляват на годишна база. Най-засегнати продължават да са сферите на хотелиерството и ресторантьорството, както и преработващата промишленост – секторите, които бяха блокирани от правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса.

В края на септември на годишна база наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 63,2 хил., или с 2,7%. Най-съществен е спадът в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 25,8 хил., „Преработваща промишленост“ - с 24,9 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 8,8 хиляди.

Обяснимо заради пандемията и острата нужда от кадри в здравната система, най-голямо увеличение на наетите има в сферата „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - със 7,4 хиляди души. Ръст има и в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,4 хиляди души.

Още по темата

В процентно изражение намалението е най-значително в: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 21,9%, „Преработваща промишленост“ - с 5%, и „Операции с недвижими имоти“ - с 4,3%. Най-голямо увеличение на наетите е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6,8%.

На тримесечна база към края на септември наетите по трудово и служебно правоотношение леко се увеличават - с 9,2 хил., или с 0,4%, като достигат 2,25 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие на годината увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Култура, спорт и развлечения“ и „Административни и спомагателни дейности“ - с по 2,4%, и „Образование“  и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 1,6%.

Същевременно намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 1,5%, и в „Операции с недвижими имоти“ - с 1,0%. 

По икономически дейности най-голям е делът на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,9 и 17,1%.

Предварителните данни на НСИ за средната месечна работна заплата за третото тримесечие отчитат тенденция на повишение. През юли-септември средната месечна работна заплата e 1 373 лв. и нараства спрямо второто тримесечие с 2,7%. 

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2020 г. е 1 387 лв., за август - 1 335 лв., и за септември - 1 397 лева.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 37,6%, „Държавно управление“ - с 16,2%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 14,9%. Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическата дейност „Финансови и застрахователни дейности“ - със 7,9%.

През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата нараства с 9,9% на годишна база. Най-голям е ръстът в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 24,1%, „Държавно управление“ - с 20,2%, и „Образование“ - с 14,7%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през юли-септември са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3 208 лева, „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 106 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 097 лева.

Най-нископлатени са били наетите в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 890 лева, „Други дейности“ - 931 лева, „Селско, горско и рибно стопанство“ - 989 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 12,7%, а в частния - с 9 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как да излезем на международния пазар?