IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крумовград поиска гаранции за природата и здравето на хората при златодобива

Инвестиционното намерение предвижда разработване на участъка Ада тепе, очаква се екоминистерството да реши за златодобива през септември

11:38 | 23.07.11 г.
Крумовград поиска гаранции за природата и здравето на хората при златодобива

Общината в Крумовград поиска гаранции за природата и здравето на местното население, преди да реши за златодобива от местността Ада тепе. Това стана по време на проведеното в града обществено обсъждане на проекта и доклада за въздействие върху околната среда, предаде БНТ.

Инвестиционното намерение предвижда разработване на участъка Ада тепе, където доказаните залежи от благородния метал са около 27 тона.

Повече от десет часа продължи обсъждането на златодобива край Крумовград. Фирмата-инвеститор иска да извлича метала от открит рудник, но предложението има своите противници.

Според някои природата ще бъде унищожена, а малкото останали хора в града „ще бъдат подложени на геноцид“. На противоположното мнение са хората, които искат нови работни места.

От фирмата инвеститор обещават над 350 работни места и постъпления в местната икономика за близо 150 млн. долара.

„Не това е най-важното в момента – по-важно е да получим гаранции за здравето на хората и за опазване на околната среда“, коментира Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград.

Заради големия обществен натиск компанията се отказа да добива златото с цианидна технология и я замени с друга.

В рамките на месец фирмата ще отговори на всички поставени от населението въпроси. Очаква се екоминистерството да реши за златодобива край Крумовград през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още