IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС: Прехвърлянето на пенсии от втория стълб противоречи на Конституцията

По един антипазарен пенсионно-осигурените лица се лишават от свободата да се грижат за своето имущество, се посочва в мотивите за решението

12:13 | 06.06.11 г. 2
КС: Прехвърлянето на пенсии от втория стълб противоречи на Конституцията

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно прехвърлянето на вноските за пенсия на родените преди 1960 година от частните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ). Това показва решение на Конституционният съд от 31 май, което предстои да се обнародва в Държавен вестник.

В началото на ноември миналата година Министерският съвет предложи промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), така че да се осигурят средства за изплащане на т.нар.ранни пенсии. Парламентът одобри промените, но впоследствие опозицията атакува текстовете пред КС.

В кодекса беше записано изплащането на пенсиите за периода 2011 - 2014 г. да става от Държавното обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове, а вноските да постъпват в НОИ. Във фонд "Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 година. 

Прехвърлянето на парите от т.нар. втори пенсионен стълб към НОИ стана, след като бе съобщено, че по партидите в дружествата няма достатъчно средства за изплащане на ранните пенсии от началото на 2011 г., както е по закон.

Така в началото на март тази година НОИ получи 69,3 млн. лв. от професионалните пенсионни фондове в страната.

В решението на съда се казва, че с прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове във фонд “Пенсии” на държавното обществено осигуряване някои от правата на хората се губят и се трансформират в права по държавното обществено осигуряване. Освен това прехвърлянето на средства от професионален фонд във фонд “Пенсии” може да става само със съгласието на осигуреното лице, а не чрез законова уредба.

"Основният недостатък на новата уредба е в това, че по един антипазарен начин лишава пенсионно-осигурените лица от свободата да се грижат за своето имущество, като сами решат на кого да го поверят – на избраното от тях частно пенсионно дружество или на държавата в лицето на Националния осигурителен институт (НОИ)", се посочва в решението на съда.

Заключението на конституционните съдии е, че в "случая с оглед намесата на държавата в гражданския оборот и свободата на договаряне е налице нарушаване на неприкосновеността на частната собственост като основа на индивидуалното пространство на гражданина по смисъла на чл. 17, ал. 3 от Конституцията.

На въпрос на Investor.bg дали решението на КС определя като противоконституцонно прехвърлянето през март т.г. на 69,3 млн. лв., докладчикът по това решение проф. Ванюшка Ангушева обясни, че съдът ще коментира решението едва след като бъде обнародвано в Държавен вестник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Bobacho
преди 12 години
Не е Тотю а ми една лелка дето я пенсионираха преждевременно. Не си спомням името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Това беше пределно ясно още в началото!юТотю да подава оставка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още