Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КС ще допусне за разглеждане казуса с гражданството на Кирил Петков

За изясняване на случая ще бъде поискано съдействие и от Министерството на външните работи и от други засегнати институции

КС ще допусне за разглеждане казуса с гражданството на Кирил Петков

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) ще допусне за разглеждане казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков, съобщиха от институцията.

За изясняване на случая ще бъде поискано съдействие и от Министерството на външните работи и от други засегнати институции, уточняват още съдиите. 

Още по темата
 Съдът ще поиска от президента Румен Радев да представи декларацията, подадена от сегашния министър на икономиката Кирил Петков, че той не притежава друго гражданство освен българско, преди да бъде назначен от държавния глава за служебен министър. 

От КС искат министърът на правосъдието да представи документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г., а министърът на външните работи, който по дипломатически път да поиска писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на лицето Кирил Петков Петков към 10 май 2021 г. От КС искат Кирил Петков Петков да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване, допълва БГНЕС.

Темата за гражданството на Кирил Петков беше повдигната от депутати от "Има такъв народ", а от ГЕРБ-СДС поискаха Конституционният съд да се произнесе дали има нарушение с назначаването му на поста служебен министър.

Според изискванията на Конституцията хора с двойно гражданство не могат да бъдат депутати или назначавани за министри в страната. Конституционният съд вече се произнесе веднъж по този казус, прекратявайки предсрочно мандата на Жорж Ганчев, който имаше и американско гражданство.

Кирил Петков обясни, че е подал нотариално заверено заявление за отказ от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър в служебния кабинет. Според тълкувания на юристи обаче този едностранен отказ не е достатъчно основание да се приеме, че Петков вече не е гражданин на Канада и е нужен и акт на канадските власти.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Макрорамка с три прогнози - време е за некризисен бюджет за 2022 г.