IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа": Прогресивното данъчно облагане е в интерес на работещите

Предложената промяна на данъчното облагане ще доведе до намаляване на темпа на ръст на новите заеми и повече средства в бюджета, твърди синдикатът

17:09 | 22.03.16 г. 7
КТ "Подкрепа": Прогресивното данъчно облагане е в интерес на работещите

КТ “Подкрепа“ изразява подкрепата си за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица. Синдикатът подкрепя внесения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесен от Михаил Миков и група депутати от БСП.

Когато политическата сила, която наложи плоското данъчно облагане, работи за неговото премахване, няма съмнение, че негативните резултати вече са достатъчно видими и е време грешката да се поправи. Това се посочва в позиция на КТ „Подкрепа“ относно нуждата от прогресивно данъчно облагане и стимулиране на семействата с деца.

Повод за изпратеното до медиите становище е внесеният от лидера на социалистите Михаил Миков законопроект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Прогресивното данъчно облагане е в интерес на работниците и служителите, особено на тези, които получават минимална работна заплата. Освобождаването на ниските доходи от данък гарантира увеличаване на потреблението, тъй като нискодоходните групи ще похарчат мигновено допълнителните средства. Поради това ефектът върху икономиката и националния бюджет ще бъде положителен, пише в становището.

По-голямата част от страните-членки на ЕС използват прогресивно подоходно облагане. То се прилага с цел по-справедливо разпределение на националното богатство. Само източноевропейските държави промениха генерално данъчните си режими, като така вместо да се доближат, се оттласнаха още повече от развитите държави от Западна Европа, пишат от КТ „Подкрепа”.

Според синдиката предложената промяна на данъчното облагане ще доведе до: събиране на повече средства в държавния бюджет, осигуряване на повече средства за  образование, здравеопазване и социални услуги, повишаване на качеството на публичните услуги, възможност за изграждане на повече инфраструктурни обекти, ще гарантира по-висока социална справедливост и ще намали темпа на ръст на новите заеми, които има опасност да ни вкарат в дългова спирала.

Интересите на около 90% от работещите българи ще бъдат защитени при въвеждане на необлагаем минимум и прогресивно подоходно облагане, изчисляват от синдиката.

Прогресивно данъчно облагане се прилагаше в България до началото на 2008 г. До този момент лицата с по-високи доходи заплащаха относително по-високи данъци в сравнение с тези с по-ниски доходи. Макар любителите на „невидимата ръка на пазара“ все още да упорстват в оценката за ефектите от плоския данък, статистическите данни сочат еднозначно негативни резултати, се изтъква в позицията на КТ "Подкрепа". 

Според КТ „Подкрепа“ плоският данък не е успял да постигне очакванията, с които тройната коалиция го въведе: изсветляване на икономиката и прилив на чуждестранни инвестиции.

От профсъюза изтъкват, че според редица нобелови лауреати по икономика плоското данъчно облагане освен причина за увеличаване на неравенствата е и част от дефектите, които пречат на съживяването на националните икономики. А дългосрочното му приложение води до все по-сериозно недофинансиране на обществените системи, като здравеопазване, образование, социално подпомагане и пр.

Неслучайно през последните години задлъжнялостта на страната расте. Недофинансирането има две решения – още нови заеми за покриване на дефицит или прогресивно данъчно облагане. Включително увеличение на корпоративния данък, посочва се в позицията на синдиката.

Българската стопанска камара (БСК) се обяви категорично против идеите на БСП за връщане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Risteto
преди 8 години
Напълно подкрепям това мнение,този вид облагане изглежда цели да изгони и малкото останали що годе образовани хора от БГ.Миков да се скрие повече да не си показва гнусната мутра,че като гледам съвсем закопа БСП-то, на следващите избори и 5% няма да имат.*** кардливите ***, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 8 години
Според КТ Подкрепа плоският данък не е успял да постигне очакванията, с които тройната коалиция го въведе: изсветляване на икономиката и прилив на чуждестранни инвестиции.Ами и двата ефекта са видими и доказуеми.Неслучайно през последните години задлъжнялостта на страната расте.Расте заради нерационалното и неефективно харчене, свързано с алчността на управляващите, а не с нуждите на населението в държавата. И ще продължава да расте, за да има от къде да се краде. Нали няма те да връщат заемите, а ние трудещите се и нашите деца и внуци.Да не говорим каква част от тези по-високи доходи ще минат към т.нар. сива и черна икономика.Ай сиктир от тука и Подкрепа и Миков и тем подобни ******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 8 години
По-голямата част от страните-членки на ЕС използват прогресивно подоходно облагане.Когато се изравним по ниво на корупция и ефективност на управлението и по стандарт на живот, тогава да се правят сравнения и с облагането!Според синдиката предложената промяна на данъчното облагане ще доведе до: събиране на повече средства в държавния бюджет, осигуряване на повече средства за образование, здравеопазване и социални услуги, повишаване на качеството на публичните услуги Направо ще цъфнем та ще вържем Не е проблема в липсата на средства, проблема е в тяхното неефективно изразходване от години!!! За всички трезво мислещи е ясно това. Повече пари в държавният бюджет на този етап означава повече за усвояване от г-да управляващите. Ама защо да правят реформи и да рационализират нещата, като отново могат да бръкнат в джоба на работещия и да краднат от там повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 8 години
Прогресивното данъчно облагане е в интерес на работниците и служителите ?!? Може би за по-образованите и по-високо платени специалисти, които съответно и сега плащат повече на държавата и които при допълнително натоварване няма особено да се замислят за емиграция. Прогресивно подоходно облагане звучи като чудесен стимул за ИТ индустрията, която в момента е един от двигателите за икономиката.Освобождаването на ниските доходи от данък гарантира увеличаване на потреблението, тъй като нискодоходните групи ще похарчат мигновено допълнителните средства. ?!?Пълна простотия! То е видно от години, че допълнителните доходи се наливат основно в бамките под формата на депозити, а не се връщат в икономиката под формата на разходи. За да има по голямо потребление, трябва да се създадат подходящите условия по-голяма сигурност за хората, по-добър стандарт на живот, продиктуван от по-високи доходи, следствие от по-голямо производство стимулирано от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 8 години
КТ Подкрепа и Михаил Миков и БСП компания да вземат да напечатат проекта на по дебела хартия за всеки по едно копие, да го навият на руло и да си го зав*ат където слънце не огрява. Така мисля, че проекта ще бъде най-добре приет!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
E, защо толкова скромно, г-да синдикалисти-социалисти? Не може ли направо да се върнем към "от всеки според възможностите - на всеки според потребностите"? Все пак, някои имат по-голям апетит от други, особено за чуждото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Тези смешници от БСК какво искат ????Средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти - http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/personal_income_tax_rate/ Евростат - http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/2014/pr_92-2014_en.pdfОбяснил съм всичко за България = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още