IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

Режим на тока няма да има, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление, твърди експертът

13:23 | 16.08.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Куюмджиев: Поскъпването на тока е неизбежно

„В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”, заяви в студиото на „Събуди се” Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.

Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията, но според него не е невъзможно цената на тока да се вдигне с 20 на сто.

„Режим на тока няма как да се въведе, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление. 4500 мегавата в момента е потреблението, 1400 мегавата е износът, което прави около 6000 мегавата. А ние имаме 12 000 инсталирани мощности, което е два пъти повече”, изчисли още Куюмджиев.

„Лошата новина е, че системата е недофинансирана. В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко?”, обясни от своя страна енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той изчислява, че в момента „само ценовия дефицит в НЕК възлиза на 1,5 млрд лв., който има пряко отношение към ценообразуването. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв. Това е само в НЕК”, добави той.

Куюмджиев не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ.

„Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика  - големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи – 30% от разходите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. „американски ТЕЦ-ове”, където цената на изкупуване на електроенергия, е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупуват задължително всичката произведена енергия. Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне”, категоричен бе Куюмджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
НЕИЗБЕЖНОТО е, че поетапното поскъпване на тока ще отприщи не контролируема инфлация с последваща девалвация и ще смени НЕИЗБЕЖНО няколко правителства, в резултат на което бордът и банките отиват по дяволите а с тях и БГ се връща в 19-ти век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Tony
преди 9 години
Този куюмжиев е бил в предаването "Събуди се" и не се е събудил.А дигни ми тока с 5% да изляза на улицата! :)Следват *** цитати:"Режим на тока няма как да се въведе, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление. 4500 мегавата в момента е потреблението, 1400 мегавата е износът, което прави около 6000 мегавата. А ние имаме 12 000 инсталирани мощности, което е два пъти повече, изчисли още Куюмджиев."Другият експерт:"Лошата новина е, че системата е недофинансирана. В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко?, обясни от своя страна енергийният експерт проф. Атанас Тасев."Сега за двамата т*паци - експерти:Как така системата е недофинансирана, след като е надстроена със 100%??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
novak li sam
преди 9 години
Защо журналистите продължават да наричат някои самозванци "експерт"? Какъв експерт е този Куюмджиев, като твърди, че ВЕИ произвеждат само 5% от тока? Според статистиката сме преизпълнили европейските изисквания за ВЕИ и те произвеждат над 16,4% от консумирания ток!ДКЕВР:"Комисията прие и предложението на ЕСО за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
Като не сте на власт много акъл взехте да давате ,да ви *** експертите ,мръсни популисти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още