IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: Правилното решение е задържане на цената на тока

Резервите в енергийната система са на ръба, коментира заместник-председателят на енергийната комисия в парламента

11:45 | 30.12.13 г.
Куюмджиев: Правилното решение е задържане на цената на тока

Задържането на настоящите цените на тока за още една година е най-правилното решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев. Той допълни, че е трябвало да се работи в тази посока, а не за ново намаляване на цените.

На закрито заседание днес се очаква ДКЕВР да реши дали да понижи дневната тарифа с до 1%, а нощната с 10% за битовите потребители. За малкия бизнес се планира намаление на дневната тарифа в рамките на 1,5%.



"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни преди около десет дни председателят на ДКЕВР Боян Боев.

На въпрос дали има достатъчно резерви за новото намаление, Явор Куюмджиев отговори, че секторът е на ръба. По думите му усилията е трябвало да бъдат фокусирани върху задържане на цените до следващия регулаторен период.
Новото намаление би довело до средно около 2% по-ниски сметки за потребителите, допълни още Куюмджиев.

В предложението на ДКЕВР е заложено и допълнително намаляване на технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. По думите на  Еленко Божков, член на ДКЕВР, инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени и затова разходите могат да бъдат намалени.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

В предложението на държавната комисия е заложено и намаляване на цената за пренос на електричество до 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха преди дни от ръководството на енергийния регулатор.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още