IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Оставката на Калфин може да активира подкрепата на десните за кабинета

Предсрочни избори биха забавили важни реформи и приемането на антикорупционния закон, очакван от ЕС, смята вицепремиерът

20:03 | 10.05.16 г. 3
Кунева: Оставката на Калфин може да активира подкрепата на десните за кабинета

В основата си правителството на Бойко Борисов е десноцентриско, а участието на АБВ в управлението е изместило тежестта. Това коментира в ефира на БНТ вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя смята, че напускането на Ивайло Калфин ще активира подкрепата на десни политически формации в Народното събрание за десноцентриски политики. Парламентарната група на Българския демократически център вече заяви подкрепата си за кабинета.

Кунева се надява и че АБВ също ще продължи да поддържа политики на правителството, особено що се отнася до реформата в социалната политика, за която работеше Калфин, както и за антикорупционния закон. От партията са обещали да подкрепят усилията на вицепремиера Кунева по тези текстове.

Вицепремиерът беше категорична, че дясното политическо пространство в момента е много по-стабилно. Тя допълни, че няма нищо страшно да се стабилизира и лявото пространство в парламента.

Меглена Кунева отбеляза и "цивилизованата раздяла" между вицепремиера Ивайло Калфин и премиера Бойко Борисов. "Това е плюс за политическата култура на България", допълни тя. Кунева посочи, че все още не е била обсъждана кандидатура за заместник на социалния министър. Румяна Бъчварова пък вече коментира в парламента, цитирана от БТА, че ГЕРБ трябва да направи номинацията. 

За Меглена Кунева предсрочни избори биха довели до забавяне на важни реформи, приемането на антикорупционния закон, очакван от европейските партньори на страната, както и за подготовката на ротационното председателство на страната на ЕС.
По повод президентските избори Кунева смята, че все още е твърде рано да се обяви кандидат на Реформаторския блок за президент. "Този разговор е отворен - това е държавен глава, който се избира с мажоритарен избор", подчерта тя. 

Вицепремиерът посочи още, че по места реформаторите са обединени и посочи като пример, че няма никакво разцепление в редиците на формацията в Плевен и Добрич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Кукувице Пръмова, не е ли очевидно? Нинова оглави БСП и Първанката ви крои шапка и на вас и на пожарникаря. Всъщност не, на теб - не, ти ще си извадиш другата партийна книжка и пак ще си на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Това е сигнал че реформите са менте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
fortiss
преди 7 години
Тази отново говори като страничен наблюдател - тя от десните не е ли? Или по точно от печелившите е винаги !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още