IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Разчитаме на подкрепата на Швеция за присъединяването ни към Шенген

Сергей Станишев призова партиите в парламента да излязат с обща позиция за приемането на България към пространството

22:22 | 15.04.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кунева: Разчитаме на подкрепата на Швеция за присъединяването ни към Шенген

Разчитаме на подкрепата на Швеция за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след срещите си с шведския министър на правосъдието и миграцията Морган Йохансон и шведския външен министър Маргот Валстрьом, информират от правителствената пресслужба.

Същевременно лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев призова партиите в парламента да излязат с обща позиция за приемането на страната ни в Шенген, предава Dnes.bg.

Според Кунева Швеция се е ангажирала да окаже подкрепа за България пред останалите северни страни преди Европейския съвет през юни, когато е възможно въпросът да бъде обсъждан.

„Смятам, че е назрял моментът в следващите седмици, след доклад на кабинета за изпълнението на критериите, Народното събрание да излезе с национална позиция за присъединяването ни към Шенген“, коментира в тази връзка председателят на ПЕС.

Сергей Станишев е убеден, че гласът на България ще бъде чут, когато общество, медии, политици и институции бъдат обединени зад една национална кауза. Според него приемането на декларация от страна на парламента ще е силен знак, който ще повиши доверието в страната ни.

По време на работното си посещение в Стокхолм Меглена Кунева е обсъдила с шведския правосъден министър възможностите за сътрудничество в борбата с корупцията, особено по отношение на методологията за анонимните сигнали и защитата на подаващите сигнали.

От своя страна Морган Йохансон ще посети България през септември, добавят от правителствената пресслужба.

Вицепремиерът Кунева се срещна и с министъра по въпросите на стратегическото развитие и Северното сътрудничество Кристина Першон. В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за шведски инвестиции в България, включително и такива за производството на биомаса в Северозападна България, както и начините за увеличаване на туристическия поток от Швеция към България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Няма пряка връзка. Полша и Кипър са в Шенген, но имат визи за САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ако влезем в Шенген, това почти автоматично би означавало и падането на визите за САЩ, Канада и Австралия...А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
И тук ли си пробутваш "идеите", като в "Коментари" да ти обясня, за Куба и Иран!САЩ основният им проблем в момента е Русия!Много дини им идват под една мишница и затова освобождават примката!Не им стигат силите!САЩ не са готови да си сменят системата!Имаха огромни надежди да вземат ключа на Москва, ама не стана!А Русия ние сме им последния проблем, както виждаш оставиха Украйна сама да се самоопредели!/Чакай да запомня и тоя твой линк, крас значи, а в Коментари как беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
крас
преди 9 години
Закъде сте се разбързали бе скъпи?Какъв Шенген , какви пет лева?Филма който прожектирахте 25 години е на път да свърши!КАКВО ИДВА ПОСЛЕ? Както се разберат янките и рашъните.КУБА и ИРАН са предвестници напромяната в политиката на САЩ.Скоро ще бъдат прочетени някои подписани в Малта договорености.НЕ МИ СЕ ИСКА ДА ВИ МИСЛЯ, КАКВО ЩЕ ВИ СЕ СЛУЧИ КОГАТО ПОПАДНЕМ В ОРБИТАТА НА РАШЪНИТЕ. Какъв Шенген , какви американски танкове ще ви спасяват.ТА ТЕ ОТДАВНА СА СИ СТИСНАЛИ РЪЦЕТЕ.Само вие не сте осъзнали случващото се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Кой го интересува още Шенген!Пенсионерите или бебетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още