IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Законът за антикорупцията получи еднозначна подкрепа от ЕК

Решението България и Румъния да останат извън Шенген е напълно грешно, смята вицепремиерът

12:06 | 07.03.16 г. 2
Кунева: Законът за антикорупцията получи еднозначна подкрепа от ЕК

Със своя доклад за съдебната система и борбата с корупцията Европейската комисия е дала еднозначна подкрепа на усилията за създаване на антикорупционния закон. Този коментар направи вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на БНТ. За нея Брюксел е дал „публичен печат за качество“ на готвените промени в законодателството, които обаче не получиха подкрепа в Народното събрание през есента.

Затова и след малка преработка, шест месеца по-късно, каквито са законовите изисквания, екипът на Кунева отново представи текстовете за борба с корупцията за обществено обсъждане.

Вицепремиерът смята, че този път предложението й ще бъде прието, защото сигналът от ЕК е, че текстовете са събрали „всичко добро от европейската практика“, а от друга страна търпението в българското общество се е изчерпало.

Кунева поясни, че този закон показва решителността да се справи с проблема, но отказа да коментира дали Реформаторският блок ще напусне управляващата коалиция, ако текстовете не бъдат одобрени в пленарната зала за втори път.

Предложението предвижда да бъдат обединени четири съществуващи в момента органа в едно Бюро за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Кунева обясни, че това сливане няма да бъде механично, а философията на предлаганата нова институция е да има един председател и четирима негови заместници. Всеки един от тях ще отговаря за различен ресор и ще бъде ясно кой носи отговорността.

Новото Бюро ще прави анализ на корупционните практики, ще проверява конфликта на интереси, на имуществото и ще отнема незаконно придобитото имущество, обясни още Кунева.

Новата институция ще бъде независима – ще се избира от Народното събрание, „за да няма сянка на съмнение, че изпълнителната власт иска да влияе“.

За Бюрото няма да има банкова, застрахователна и данъчна тайна, включително ще има достъп и до кредитния регистър. Така, ако някой от проверяваните има разлика между доходите, включително и кредитите, и разходите с повече от 20 хил. лева, срещу него ще започва задълбочена проверка за корупция.

Няма страна, която да се справи сама с наплива на бежанците, коментира още вицепремиерът. Тя обясни, че страната ни ще има ясна позиция по време на срещата на лидерите на ЕС и Турция по-късно днес.

Кунева смята, че ще има ревизия на Дъблинското споразумение, а у нас са направени законодателни промени, свързани със защитата на сигурността. Тя допълни, че и България, и ЕС никога не са поставяни пред такава заплаха за сигурността. На този фон решението на европейските политици да оставят България и Румъния извън Шенген е „напълно грешно“, смята още вицепремиерът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Къде отиваме, когато Кунева се бори с корупцията? Самозабравила се, алчна за пари и власт, готова на всичко за служба. Като видиш #КОЙ у нас се бори с корупцията и престъпността и ти става ясно всичко. Вълците пазят стадото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Новата институция ще бъде независима ще се избира от Народното събрание, за да няма сянка на съмнение, че изпълнителната власт иска да влияе.Пълен та.шак !!! Ако тая "комисия" не може да тикне у панделата типове като Пеевски и Василев , си е само лъскане на бастуна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още