Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Купуваме 30 хиляди теста за COVID-19, вземаме респиратори от Китай

Пускат сезонните земеделски работници до обработваемите селскостопански площи след изпълнение на задължителни мерки от работодателите за предпазване от заразяване

Купуваме 30 хиляди теста за COVID-19, вземаме респиратори от Китай

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет одобри проект на договор между Министерството на здравеопазването и OSANG Healthcare Co., Ltd за доставка на тестове за COVID-19. Правителството упълномощава министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише договор, с който ще бъдат закупени 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 хиляди теста на стойност 303 хил. долара, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Още по темата

Министрите одобриха да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси.

Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19. Всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите.

Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта, решиха министрите на извънредно заседание.

Правителството одобри също да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 броя предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 милион броя медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България.

Според друго правителствено решение министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

Сред поставените задължителни условия са транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите трябва да осигурят лични предпазни средства на работниците си - ръкавици и маски.

Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID-19.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петима ще се състезават за председателския пост в БСП