IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде минават „червените линии“ в персонификацията на партиите?

Социологът Геновева Петрова и политологът Теодора Йовчева не виждат как ще се състави правителство в този парламент

20:32 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Къде минават „червените линии“ в персонификацията на партиите?

Тя посочи, че множеството условия на партиите не са проблем, но се превръщат в такъв, когато се позиционират като категорични „червени линии".

„Един от основните проблеми да се сформира правителство в рамките на този кабинет е прекалената персонификация на условията на партиите. Тя пречи да се проведат нормални разговори за политическа коалиция“, смята социологът.

По думите ѝ, много голяма част от хората проявяват интерес към политическите събития. От друга страна, начинът на комуникация между партиите продължава да отчуждава хората от този процес.

„Има опасност при следващи предсрочни избори да станем свидетели на много ниска избирателна активност. Защото хората са доста разочаровани от начина, по който техните политически представители се държат. Разочарованието от политическите сили е доста сериозно", посочи управителят на "Алфа Рисърч".

Геновева Петрова не вижда нови мнозинства в този парламент след падането на правителството. Според нея всички временни решения и обединения са конюнктурни. „Този парламент не може да роди ново устойчиво мнозинство“, убедена е тя и каза, че не трябва да гледаме на заявката на „Демократична България“ за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната" като на факт.

„Избирателите на „Демократична България“ и избирателите на „Продължаваме промяната" са твърде сходни, което прави двете формации доста близки като политическа подкрепа. Не бих казала, че такава идея е лишена от логика, но много зависи под каква форма ще се реализира. Да не забравяме, че „Демократична България“ също е коалиция от партии", обясни Петрова.

Политологът Теодора Йовчева е убедена, че от вътрешните калкулации на двете партии зависи дали ще се явят заедно на избори. Тя се съгласи, че персонификацията показва голяма незрялост. По думите ѝ демокрацията трябва да представлява гражданите чрез идеи, а не чрез конкретна личност.

„Тези условия са малко странни и нелепи. Със или без тях няма да се сформира кабинет в рамките на това Народно събрание. Много рисково е с третия мандат да се създаде правителство, отново ще стои на трикрако столче с леко счупено краче. Заявките на партиите ясно показват, че се отива на предсрочни избори", подчерта Йовчева.

Според нея в следващия парламент ще наблюдаваме две линии на противопоставяне: проевропейски срещу националистически лагер; корупция - антикорупция, статукво - антистатукво.

Къде ще се позиционира БСП? От какво зависи развитието на социалистическата партия в дългосрочен план? Какви са очакванията за бъдещата конфигурация в парламента? Започват ли нови, по мащабни протести – ще ги припознаят ли политическите партии или ще се самозатворят в лагерите си? Върнаха ли се част от симпатизантите на "Продължаваме промяната" след вота на недоверие?

На тези и друго въпроси ще получите отговор, ако гледате това и още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още