Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Къде сгреши Европа?

Евродепутати предлагат мерки срещу тероризма

Къде сгреши Европа в досегашната си политика и какво следва да се предприеме по отношение на сигурността след атентатите в Брюксел – това коментират днес депутати в Европейския парламент.

Явно е, че не сме си написали домашното и е време да преразгледаме мерките срещу тероризма, които сме вземали до момента, заяви евродепутатът Андрей Новаков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той видя пропуски в работата на тайните служби: "Ако тези хора са се обучавали да бъдат терористи и са ги следели, и са знаели, и въпреки всичко са допуснали, е очевидно, че и разузнаването, и тайните служби в Европа не действат единно", допълни евродепутатът.

Новаков подчерта, че вчера е имало информация, че службите са знаели, че ще има атентат, но не е било ясно кога и къде. "Трябва да има единна система и своевременна обмяна на информация между службите, така че такова нещо да не бъде допускано", заяви той.

Според него моментът е много подходящ да преразгледаме до колко можем да поверим на ЕС да се грижи за нашата сигурност.

Новаков предлага да се създаде механизъм, по който да се отнема гражданството на хора, за които е доказано, че са се обучавали да се взривяват, върнали са се в Европа и тайните служби са знаели за тях.

"Гражданско образование от най-ранна детска възраст е най-добрата превенция", заяви Новаков.

„Днес изглежда, че животът в Брюксел се възстановява“, заяви пред БНТ от Брюксел евродепутатът Ева Паунова.

Според нея свикването на специалните служби вчера в България е една добра стъпка.

Тя заяви, че като европейски гражданин няма да си променя начина си на живот, ще продължи да използва градския транспорт и няма да спре да пътува, както досега. По думите й сега е важно какви мерки ще бъдат предприети за в бъдеще.

“Европа трябва да реши иска ли по-голяма политическа европейска интеграция на определени мерки и теми. Искаме ли обща гранична охрана, обща прокуратура, специални служби, които да работят заедно и да обменят информация. За мен лично отговорът е много ясен, но това трябва да бъде решено от всички национални лидери”, каза Паунова.

По темата за Шенген тя коментира, че извършителите на атентатите в Париж всъщност са израснали в Европа. „Това показва, че отглеждаме общества в сърцето на Европа, които са затворени за нашите ценности и не се приобщават. Отглеждаме врагове в собствения си дом“, каза Паунова. Тя смята, че обществата в гетата по никакъв начин не искат да се променят.

Според нея трябва да се вземе общо европейско решение за Стария континент.

„Основната политическа отговорност за атентатите е на тези, които управляваха досега ЕС, защото те се правеха, че не разбират случващото се. Правеха се, че не разбират, че няма интеграция. Културните, традиционните и семейните разлики са огромни“, заяви пред БНТ от Брюксел евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Хората, които идват от Близкия Изток и Африка, категорично не се вписват в културата на Европа и това се потвърждава от факта, че нападателите и в Париж, и в Брюксел са белгийски и френски граждани“, каза той. По думите му погрешен е терминът, че атентаторите са радикализирани. Според него те са такива в резултат на възпитанието на ислямската религия, а това, което виждаме в момента е едно от лицата й. По думите му това е културна идентичност и разбирания.

Според него в момента толерантността е равносилна на смърт, а е грешка „наивната глупост на европейските лидери, олицетворена от поканата на германския канцлер Ангела Меркел“.

Ние се намираме във война. Мерките за сигурност, които се предприемат и засилват непрекъснато, не попречиха на атентатите, каза Джамбазки.

Той коментира, че показността на армията по улиците “всъщност има за цел да плаши гаргите и да успокоява гражданите. Местните политици не могат да разберат, че насреща си имат хора, които са готови да умрат за това, в което вярват”, каза Джамбазки.

Депутатът беше категоричен, че който иска да живее в европейските общества, трябва да приеме и признае правилата на Европа. Правилата означават – никаква религия в училищата, никаква религия в гетата, никаква доминираща религия, която може да накара хора да убиват други хора, да не се позволява. Ако искаш да бъдеш европеец, ще се държиш като европейците, настоява Джамбазки.

„Европа е в нова ситуация и са нужни различни мерки“, каза представителят на Европейската комисия (ЕК) у нас Огнян Златев пред БНТ. Той обаче отказа да коментира дали ситуацията е резултат от политиката, която провежда Европа в последните месеци и призова да бъде изчакано „пълноценното разследване“ на атентатите.

Отговорът на ЕС трябва да бъде добре премислен и да бъде излъчен „ясен сигнал“ към гражданите, допълни Златев.
Той препоръча още службите за сигурност да променят своя подход, защото изоставаме в събирането на предварителна информация за готвени нападения.

„Европа е единна“, допълни още представителят на ЕК у нас и допълни, че позицията на ЕС няма как да не бъде единна, защото подобни атентати вече могат да се случат навсякъде.

По статията работиха: Надежда Бочева, автор Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (32)

   1| 2| 3| 4    
0
 
2
 
32
преди 1 година
Няма профилна снимка
Безобразие и лицемерие "Европа е единна“, допълни още представителят на ЕК у нас и допълни, че позицията на ЕС няма как да не бъде единна, защото подобни атентати вече могат да се случат навсякъде" . Какво друго да каже малко *** лапач, който иска да си запази топлото местенце? И при соца нямаше такова безочие. Свикнете - няма ЕС, намя Европа. Продадоха ги и ги издъниха. И ние, обикновените хора го допуснахме.
0
 
2
 
31
преди 1 година
Няма профилна снимка
А стига,де!Стига с това хорово повтаряне,като скопени папагали,"къде сгреши "Европа"!

"Европа" в нищо не може да сгреши,поради това,че "тя" въобще не мисли,нито пък да действа,ако не я накара Чичо кравар!

Това е печалната реалност,господа еуроспийски овце!Просто е и е много по-малко от смокинов лист,за да позволява, да се скрият срамотиите.

Така,че и изстъпленията на Кравата Шмъркел и Шарлитските хорове и муслимските атентати,са си много добре подготвени и отработени от краварските ционистки централи и подчинените им ЦРУ-та,МИ-6-ки,Мосадчета и други подобни,а вие си цвъркайте,като настъпени мишки,че това са някакви солови изстъпления на някакви брадати ***.

Нали целта е гоите д се изтрепят взаимно!

То си е предписано в "Протоколите...",ама,кой да чете и особено,ДА МИСЛИ!
0
 
3
 
30
преди 1 година
"...извършителите на атентатите в Париж всъщност са израснали в Европа. „Това показва, че отглеждаме общества в сърцето на Европа, които са затворени за нашите ценности и не се приобщават. Отглеждаме врагове в собствения си дом“

НОГО точно казано !!! Отвратителната меркел и другите национални предатели с власт трябва да обяснят, ЗАЩО - след като очевидно влезлите преди отдавна ислямисти НЕ са се интегрирали 2-3 десетилетия, в Европа се допускат безпрепятствено НОВИ ислямисти? Докога ще продължава така - докато атентати като тия в Париж и Брюксел започнат да се случват по три пъти на ден ли?
7
 
2
 
29
преди 1 година
Няма профилна снимка
А главните врагове на САЩ и ЕС кои са? Това обеснява много неща без да има нужда човек да има чело от седем педи?
2
 
3
 
28
преди 1 година
Прочетох от #20 та до #27. Да нещата изглеждат такива, събитията го потвърждават, логиката също е в подкрепа, аз също виждам нещата по подобен начин, което означава сходни позиции и мироглед. Но! Едно е притеснително! Правим констатации и анализ на минали и сегашни процеси и събития. Последствията така да се каже. Решения обаче никой не предлага. Аз за себе си също, като че ли, за момента няма еднозначно мнение за решение.Само идея за/с решение, може да стане цел, а от там да раздвижи маргинализирани, овчедушни и/или заслепени/заспали хора. Защо е нужно?!? Не заради излишни идейни фантасмагории или младежки революционен плам, а заради собствените ни деца........Вероятно изтича времето в което ще е възможно да се правят подобни резки движения. Беше се появил из форума един фантомас абстракционист с подсказки за NWO и стадо `фце, с претеции за екзактен изказ... Ама киното тече....И те така!

Още от Икономика и политика
Нов етап в развитието на трудовия пазар