IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 2020 г. автомобилите у нас ще изпреварят възможностите на инфраструктурата

Тогава в страната ще се движат 4 млн. коли, заяви Георги Ангелов

09:45 | 10.01.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През 2020 година в България може да има 4 млн. автомобила, с което ще бъдат изпреварени възможностите на инфраструктурата, заяви пред Нова телевизия икономистът Георги Ангелов.

Това, което става в София, се пренася и в други големи градове и по междуградските пътища. В петък вечер и неделя вечер магистралите са задръстени. В София няма достатъчно паркинги и гаражи, паркира се по зелените площи, коментира той.

През 1980 г. в страната е имало 1,16 млн. автомобила, а през 2014 г. - 3,5 млн., каза Ангелов, като цитира статистиката. 

Всяка година внасяме 200 – 250 хил. автомобила. Повечето са стари, новите са около 30 хил. годишно. Към 50 – 100 хил. се отписват, така че годишно имаме нетен ръст от 100 – 150 хил. броя. Логично е да очакваме към 2020 г. или преди това да имаме 4 млн. автомобила, изчисли той.

По думите му надминаваме възможностите на инфраструктурата, което означава, че трябва да се намери начин за поддръжката й.

В центъра на София синята и зелената зона регулират положението, но количеството на автомобилите изисква строежи на паркинги и гаражи, както и инвестиции в алтернативата – градския транспорт. Движението с автомобил трябва да е по-скъпо, отколкото с градски транспорт, обратното не е нормално, смята той.

Най-големият проблем е, че близо половината автомобили са много стари и нямат катализатор или са го махнали. У нас най-старите автомобили имат нисък данък, а новите – по-висок.

Няма как да сменим 3 – 4 млн. автомобила бързо, това струва около 100 млрд. лв. Важно е да станем богата държава, но дотогава трябва да има алтернатива – хората да бъдат насърчавани да ползват градския транспорт, допълни Георги Ангелов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
needle
преди 7 години
То това отдавна стана, иначе нямаше да строят кръстовища на две нива, детелини, улици с повече ленти. За това пасквилче дано да не е получен хонорар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Точно така - еко таксите в цената на горивото както и винетките в смисъл ако минаваш по 30 000км. на година защото ползваш повече инфраструктурата е нормално да плащаш повече от тези които минават по 5 000км. А за недостига на инфраструктурата ''невидимата ръка'' на пазара ще се погрижи да се построиНеолиберализма особено във финансовият капитализъм е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Какво очакваш от икономист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Веско
преди 7 години
Абсолютно некоректни изводи и не само, че колите не се увеличават чрез делене. Абсолютно рекламна теза е, че старите коли замърсявали и затова трябваало да имат по-голям данък. Всичко зависи от изминатите километри! Съответно всички еко такси трябва да са включени в цената на горивото. А пък за паркирането е най-тъпо някъв комплексар с джипка 3 тона да иска малък данък, щото бил нов. Заема място за две коли, троши тротоари и гази градинки. Мисля 3 бона годишен данък е реален за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
fras
преди 7 години
Всяка година внасяме 200 250 хил. автомобила. Повечето са стари, новите са около 30 хил. годишно. Към 50 100 хил. се отписват, така че годишно имаме нетен ръст от 100 150 хил. броя. Логично е да очакваме към 2020 г. или преди това да имаме 4 млн. автомобила, изчисли той.-------------------------------------------------------------Анализът е некоректен, защото не отчита насищането на пазара.Т.е. че ще достигнем момента, в който (почти)всеки пълнолетен ще има автомобил. Защото ако продължим по логиката на Г. Ангелов, към 2030 г. ще имаме 5 млн. автомобила. А при намаляващо население, даже и да ги имаме, няма кой да ги кара.Пример съм аз - имам три коли. И аз се чудя как стана три, като жена ми не ще да кара. Ама на, имам ги. Логично, не мога да ги карам всичките едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още