IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 2050 г. българите в трудоспособна възраст ще намалеят значително

В България няма култура за учене през целия живот, едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година

10:39 | 21.01.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

През следващите няколко десетилетия в България населението ще застарява и намалява. Към 2050 г. значително ще се редуцира населението в трудоспособна възраст, като този срив ще е драматичен. Това коментира Виктория Левин, старши икономист в Световната банка (СБ), която представи изследване на институцията за пазара на труда в България с фокус върху значението на уменията за трудовата реализация.

Според изследователите в бъдеще следва да се реагира с мерки за повишаване на производителността.

Експертът отбеляза, че икономическият растеж в страната от близкото минало се основаваше на строителството, където се използва нискоквалифициран труд. След кризата тези работни места са безвъзвратно загубени. Търсят се висококвалифицирани работници, особено в ИКТ сектора, и това е тенденцията в бъдеще.

Напоследък вместо да се гледа образователната степен, разделяме уменията на познавателни, социално-емоционални и технически (които трябва да се развиват непрекъснато с развитието на технологиите), обясни анализаторът.

Експертът коментира, че хората с по-високо образование имат по-високи познавателни и социално-емоционални умения, но не всяко образование създава добри умения от трите типа. Освен това по-възрастните хора имат по-добри социални умения, а по-младите - по-добри когнитивни. Случва се хора с едно и също образование да имат различни доходи, в зависимост от когнитивните и социално-емоционалните умения, каза експертът.

В представения днес доклад се отбелязва, че има връзка между уменията и доходите. Например, установено е, че от особено значение в случая имат личностните черти, добросъвестността и емоционалната стабилност. Други важни социално-емоционални характеристики са доброжелателността, екстровертността, както и качества като откритост и постоянство, което води до настойчивост и отдаденост на дългосрочни цели.

В проучване на СБ (от 2013 г.) се отбелязва, че от 1985 г. населението на България на възраст между 15 и 64 г. е намаляло от около 6 млн. души на 5 млн., а след 50 г. се очаква да бъде само половината от това. Това се дължи не само на намаляване на раждаемостта, а и на миграцията.

Според проучването икономическата криза е разкрила слабостите на пазара на труда в България, като младите и нискообразованите са били засегнати най-силно. Според анализаторите неоптимално функциониращият пазар на труда затруднява адаптирането на българската икономика и потенциала й за растеж.

В доклада на организацията се отбелязва, че България трябва да инвестира за повишаване на уменията на населението. Един по-добре функциониращ пазар на труда, който усвоява изцяло своите трудови ресурси, може да помогне на страната да се адаптира към демографската промяна и да подобри дългосрочните икономически перспективи.

Анализаторите твърдят, че ниският коефициент на участие на пазара на труда, особено сред младежите и ромите, и високите равнища на безработица се свързват с растящото несъответствие между търсените и предлаганите умения. Такова несъответствие е например фактът, че търсене на труд ще генерират секторите, търсещи висококвалифицирани работници, а голям дял от работната сила в България е нискоквалифицирана.

В доклада се казва още, че коефициентите на участие на пазара на труда на най-младите (18 - 29 г.) и най-възрастните (50 - 65 г.) са много по-ниски, отколкото в други държави-членки на ЕС. И в двете групи голяма част от постоянно безработните са жени. Със застаряването на населението привличането на тези сегменти ще е от решаващо значение.

Маргинализираните роми трябва да бъдат приоритетна целева група за дейностите по развитие на умения, пише още в доклада. Там се допълва, че в България липсва култура за учене през целия живот. Едва 7% от работоспособното население участва в някакво обучение в рамките на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ами какво искате , ако Инвестора публикуваше само смислени неманипулируеми и непоръчкови статии , щеше да изглежда като пощенска картичка...посещаемостта рязко ше намалее , хеле па без задния двор "политика" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Напротив, много си я бива даже статията! Друг е въпросът, че от тези истини много боли. По въпроса за образованието на малцинствата - за съжаление нищо не зависи от отделния човек, а само от държавната политика! Образованието започва още от детска възраст и е правопропорционално на образованието на родителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
scott
преди 8 години
НЕ СЕ СЪМНЯВАЙ, НЯМА ДА НИ ИМА....КАТО ДЪРЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
FNM
преди 8 години
Трудно се чете и разбира тази статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Аз бих бил благодарен на тази дама, ако ме научи на умението, да убеждавам хората да ми плащат за писането на подобни глупости/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
...В България няма култура за учене през целия живот...-----------------------------------------------------------------------------------Емиии с това е помогнало Отровеното Общество на некролога Сорос и още куп Амерски фондации, а Равновесния го хвалеше, че направил "много" за България. Така е само Чалгатрополис, курвондили, Славчо кендзефа по BTVто, фейсбоклуци водят до там и през 2050 аз се съмнявам, че нашата държавица ще съществува въобще ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 5
Императорът
преди 8 години
...и как точно ще накарат маргинализираните *** да развиват своите "умения", освен ако възможните умения не са кражби, измами, тероризъм и източване на социалната система? Как точно същество, което не може да се подписва и да говори членоразделно, се превръща във висококвалифициран работник? Или ще поканим феята от приказките с вълшебната пръчичка, дето превръща тиквите в каляски и мишкуняците в жребци?Маргинализираните ромове трябва да бъдат заставени да работят това, което могат - селско стопанство, ремонт на пътища, добивна промишленост и същевременно плъхоподобното им размножаване да бъде пресечено. Всичко друго са празни приказки без смисъл, които не знам защо публикувате тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
potten
преди 8 години
Държавата не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
bstoyano
преди 8 години
Фирмите си търсят висококвалифицирани, а държавата трябва да създава условия за заетост на нискоквалифицирани и да стимулира нежелаещите да работят да започнат да желаят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още