IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към края на годината ще заработи връзката между КАТ и нотариусите

Системата ще облекчи гражданите при регистрация на превозни средства

19:52 | 25.10.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Около 26 декември трябва да заработи системата за връзка между "Пътна полиция" и нотариусите. Това заяви пред медиите началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски, цитиран от БТА.

Той допълни, че чрез нея гражданите ще бъдат облекчени при изваждането на документи за регистрация на моторни превозни средства (МПС), защото администрацията на пътната полиция ще може да изважда от системата информацията от договора за покупко-продажбата на превозното средство.

Рановски каза също, че е стартирала процедурата за изграждане на единен център за обработка на нарушенията на пътя. Изграждането му ще струва около 5 млн. лв. Центърът ще се намира в София, в Главна дирекция "Национална полиция".

Той обясни, че в центъра ще постъпва информацията от всички автоматизирани технически средства и системи за контрол на скоростта и нарушенията, които те установяват. По думите му така ще бъде елиминирана до минимум възможността за предпоставки за корупция при служителите на пътна полиция.

Рановски коментира, че МВР всяка година предоставя на Агенцията „Пътна инфраструктура“ данни за участъците с концентрация на пътни произшествия, но мерките, които се предприемат, са недостатъчни.

"Явно има участъци, за които са необходими допълнително финансиране за обезопасяване. Само обновяване на маркировка не е достатъчно, може би трябва да се сложат и защитни съоръжения", каза Рановски.

Той допълни, че това зависи на някои места от пътната агенция, а на други от кметовете на общини.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
xapoznai
преди 6 години
Хилядарките ги взима основно общината!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
fon
преди 6 години
Няма държава в света където нотариуси да се занимават с коли. Време е да скочим на това нагло нотариално племе. В САЩ за прехвърляне на апартамент нотариус взима $10, а в нашата "богата" държава по няколко хилядарки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dobri
преди 6 години
Така е! Българските коли са като корабите по света - продават се с нотариална заверка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Що за глупости? 1. НЯМА закон според който да е нужно договорите да са заверени при нотариус. Там по принцип единствената заверка, която има смисъл - е на подписите.2. Вместо това нотариусите пробутаха т.нар. материален интерес - за да прибират такса по 100 и повече лева на сделка. Това не се изисква от никой закон и си е чиста измама и далавера!3. Вместо КАТ да си изчисти мършата и да си приведат изискванията в унисон с ЕС, далаверата продължава - сега ще се пръснат едни грешни народни пари за поддръжка на незаконната практика на нотариусите. То ясно че става дума за лобизъм, ама е крайно време това да се прекрати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още