IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към момента 200 хил. души са подали данъчните си декларации

860 хил. граждани вече имат персонален код от НАП

12:35 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 200 хил. души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите (НАП).

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция. 

16 хил. граждани са се възползвали от 5% отстъпка, като са подали формуляра си по електронен път и са платили данъка върху доходите до края на март. 80% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път - с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходната агенция. 
860 хил. граждани вече имат персонален код от НАП, като могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути.

От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на сайта на ведомството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още