IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кънчо Стойчев: Политическата криза пречи на възприятията ни за икономиката

Бизнесът проявява „плах оптимизъм“ за действията на правителството, смята социологът

11:36 | 11.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кънчо Стойчев: Политическата криза пречи на възприятията ни за икономиката

"Политическата криза пречи на възприятията ни за икономиката", коментира в ефира на „Нова телевизия“ социологът Кънчо Стойчев, където представи резултатите от изследване на TNS сред мениджърите в страната, направено по поръчка на Съюз „Произведено в България“.

Според Стойчев данните показват „плах оптимизъм“ сред българския бизнес. „В икономическо отношение ние не се намираме в състояние на криза. Ако погледнем чисто технически, икономически България не се намира в рецесия“, категоричен беше той.

Рекорден е ръстът на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие на 2013 година – 1,5%, допълни още той.
Данните от изследването на TNS показват още, че бизнесът подкрепя стъпките на държавата „по-скоро да не пречи“ и ускореното връщане на данък добавена стойност. В същото време има сериозна критика в сферата на сивата икономика, трудовото законодателство.

„Работодателите смятат, че законодателството не е гъвкаво и няма мерки, които да повишат заетостта“, обясни Стойчев.

„Навсякъде регистрираме слаб оптимизъм, какъвто нямаше досега“, допълни още социологът. Той посочи, че данните по отношение на заплатите например показват, че всеки десети работодател ще намали заплатите на служителите, но пък повече ще ги увеличат.

„Основният разговор трябва да бъде за икономиката, за хляба на хората“, посочи още Стойчев и допълни, че фокусът трябва да бъде към малкия и средния бизнес.

Условията за започване на малкия и средния бизнес и големите компании са едни и същи, само обещания, но не и конкретни действия, се наблюдават в борбата с монополите, допълни в заключение той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"фокусът трябва да бъде към малкия и средния бизнес" - Да де, ясно, целенасочено да бъде премахнат и мястото му да бъде заето чрез регулации от друг! - Той ще провежда заръките на печатарите, а държавата в тяхно лице ще му предоставя временно монополен протекционизъм... до следващите ***, хванали "печатарите" за щлифера, но групирани и издигнати от местното де-се! Е, разбира се има няколко подробности, едната от които е, да са достатъчно прости да не разбират после какво ги чака... продажните *** де ;)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още