IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗД ще проверява казуса със записването на първокласници в София

Върховната административна прокуратура е установила редица дискриминационни критерии, заложени от педагогическите съвети в Столична община

12:39 | 14.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще проверява казуса със записването на първокласници в София, съобщават от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Публично заседание по темата - дискриминационна дейност при прием на ученици в първи клас в поне 143 училища на територията на страната, ще се състои утре, 15 ноември, в КЗД.

От прокуратурата обясняват, че са проучили произволно допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в София. Резултатите от проверката показват, че от педагогическите съвети са въведени предимства за деца на служители в системата на образованието на държавно и общинско ниво.

По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители, посочва се в съобщението.

Въпросните привилегии са основавани на т. 9 от Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която е протестирана по инициатива на ВАП, припомня се още в съобщението. По-късно с решение Административен съд - София град нормата на т. 9 от Системата на Столична община е отменена.

Прокуратурата допълва, че заради заложените дискриминационни критерии е ангажирала КЗД към случая.

Прокуратурата започна разследване на приема на първокласници в София заради установени случаи на фалшиви адресни регистрации на родители с цел децата им да бъдат приети в определени учебни заведения. Хиляди родители сигнализираха за неравнопоставеност при приема и дискриминационни критерии.

Това доведе до дискусии за нови правила за прием, които да влязат в сила от следващата учебна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още