IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира оплакване на ВЕИ сектора заради преференциални цени

Промени в законодателството третират по различен начин един и същи вид производители при определяне на цената за изкупуване на тока, посочва АВЕИ

12:40 | 17.07.15 г. 3
КЗК анализира оплакване на ВЕИ сектора заради преференциални цени

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери дали има нарушение на пазарните правила в промените в Закона за енергетиката, приети през февруари 2015 година. С тях с промени в Преходните и заключителни разпоредби се прави промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Комисията е сезирана за проверката след жалба от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници (АВЕИ).

Според тях текстовете въвеждат непазарни принципи, защото предвиждат изкупуването на електроенергия от едни производители по преференциални цени на базата на датата за въвеждане в експлоатация, а на други – покривни инсталации до 30 киловата, от датата на заявеното намерение за изграждане на инсталацията.

Така законът реално въвежда различни критерии за определяне на цената на тока от еднакви по вид енергийни предприятия за производство на енергия от възобновяеми източници единствено на базата на въвеждането им в експлоатация.

АВЕИ посочва, че такъв критерий е недопустим, защото цената на тока не може да бъде определяна на базата на въвеждането в експлоатацията на производствената мощност и по този начин има различно третиране на производителите.

На базата на получените обяснения КЗК се е заела да направи проверка на цитираните текстове, става ясно от съобщение на регулатора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
...И никаква КЗК не може да ги спаси от последиците на собствените им принципно грешни действия. Ще натиснат тук, ще побутнат там но, като цяло, всеки ще си сърба попарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Преди време - преди окончателно да ме изгонят от най-добрия си форум, http://solar.sts.bg/forum/ , дори разпалено ми обясняваха видни и знатни представители че, видите ли, "корупцията е необходимо зло, защото, кой иначе, би искал да управлява?". Корупция, във смисъла на увреждане, обаче, ходи и по възгледите и вярванията на хората, а в Слънчасалото село - много вярващи.Резултатът от сблъсъка на вярванията и фактите е налице: Проблемите им само се задълбочават. Ако някой вярва, че развитието на вторичен пазар от ВЕИ /с ръст на офертите "продава"/ е добър признак, аз така го разбирам: Гледат да се отърват едва ли, защото преценяват, че занапред, си заслужава да държат определени активи. Цели се ограничаване на загубите.Времената се менят и браншът, В ТОЗИ СИ ПРОЧИТ, вече е наситен. Който цели печалби и /възможно по-висок/ растеж, е време да преразгледа ориентирите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
ВЕИ-браншът страда, че някой не иска да му дава нови хоризонти ей така, отвъд чувството си за самосъхранение и физическата устойчивост на системата /в т.ч. и по финансови потоци/. Забравя, че всяка баница е краен ресурс. И, въпреки, че бяха многократно и добронамерено предупреждавани, както и бяха спускани на много пъти спасителни фин. варианти /Господ е справедлив, опитва да помага/ ВЕИ-чковци търсят вината само и единствено извън себе си.На човек насила само се взема, обаче. И, колкото и да е несправедлив всеки индивидуален случай, ПРИЧИНА за това са предпоставките, с които те /слънчасалите приятели/ НЕ СЕ съобразиха и гордо /като гърци/ решиха да презрат. Премахваш предпоставките, случаят утихва от само себе си.Не щат. Обаче, Природата се движи от обективни закони. Не само те са лакоми, а има и много по-големи.Затова, фалити, издънки и натискът в/у ВЕИ ще продължат. Чуйте ми думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още