IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби „Астра и Ко“ с над 68 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Дружеството разпространява на пазара почистващи препарати с биоцидно действие без издадено разрешение

16:30 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Астра и Ко“ ООД  със 68 196 лева за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от антимонополния орган.

В хода на проучването, образувано по искане на „Арома Козметикс“ АД, е установено, че  „Астра и Ко“ разпространява на пазара почистващи препарати с биоцидно действие без издадено разрешение за това.

В искането си „Арома Козметикс“ АД обяснява, че от началото на 2014 г. е започнала разработка на почистващи препарати – биоциди, под марка „Чисто“, регистрирана на името на дружеството през 2013 г.  За разпространението на продуктите под тази марка то е изготвило досиета за регистрацията им като биоциди в Министерство на здравеопазването, което е издало разрешение за пускането им на пазара.

От  „Арома Козметикс“ твърдят, че освен разходите по регистрацията, дружеството е вложило средства за микробиологични изследвания, маркетинг и реклама.

В искането си в КЗК молителят посочва, че със стопанската си дейност „Астра и Ко“ засяга интересите на „Арома Козметикс“ в търговията с продукти от областта на битовата химия – почистващи и дезинфекциращи препарати на територията на България.

Нелоялната конкуренция според дружеството е трайното присъствие на пазара на биоцидни продукти под марка “Clorox” – Bathroom, Clean Up, Formula 409, които се внасят и разпространяват от  „Астра и Ко“.

Според "Арома" тези биоцидни продукти са пуснати на пазара в разрез със Закон за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси.

“Въпреки наличието на активни вещества, характеризиращи продуктите като биоциди, „Астра и Ко“ ООД с етикета си на български език скрива този факт и ги представя като обикновени детергенти", пише в становището на „Арома Козметикс“.

В него се посочва, че не са извършени необходимите законови изпитвания, процедури и изготвяне и разглеждане на документи, и на практика дружеството си е спестило време и “има възможност да пусне продукта си по-рано в сравнение с неговите конкуренти”.

"По този начин „Астра и Ко“ получава нелоялно конкурентно преимущество, като обръща поредността на определените от закона и търговската практика действия. За разлика от дружествата, които първо инвестират в изпитвания и получават разрешение, ответното дружество първо прави реална оценка на пазара и едва след това евентуално може да пристъпи към регистрация", обясняват експертите на козметичната фирма.

В становището на „Астра и Ко“ до КЗК се оспорва искането на „Арома Козметикс“ “като неоснователно, необосновано и недоказано, а изложените в него факти - като неверни инеправилно интерпретирани".

В него се посочва, че „Арома Козметикс“ АД е дружество с основен предмет на дейност производство и търговия на козметични продукти и именно с това е познато на пазара, но не и с производството на почистващи продукти, докато „Астра и Ко“ е дружество, което има като един от своите предмети на дейност търговия с продукти от областта на битовата химия.

Продуктите на марката  “Clorox" са почистващи препарати, утвърдени на световните пазари, и са конкурентни на продуктите на Проктър и Гембъл, Унилевър, Рекит Бенкизер. Те са със свойство и химичен състав, различаващи се от тези на произвежданите от молителя почистващи продукти, а попадат и в различна ценова категория. Поради това в „Астра и Ко“ смятат , че страните в производството не осъществяват стопанска дейност на един и същ пазар и не са в конкурентни отношения.

В „Астра и Ко“ са убедени, че разходите, които молителят твърди, че е направил във връзка с получаването на разрешение за пускане на биоцидните си препарати, не са разходи за регистрация, а за реклама на продуктите.

Разходите за изследвания при регистрацията не са въведени със законова норма като задължителни. Регистрацията може да се направи и въз основа на документи, представени от производител и доставчик, аргументират се в „Астра и Ко“.

От дружеството са категорични, че не са пуснали незаконно биоцидни продукти на пазара.

В становището се посочва, че през 2008 г. международният дистрибутор JVC, чрез „Вега Стар“ ООД, започва продажбата на продукти Clorox в България, като се предприемат действия за издаване на разрешение за пускане на биоциди на пазара.

"В Центъра по хигиена са направени изследвания на продуктите Clorox Clean up Cleaner with Bleach, Clorox Formula 405 All purpose cleaner и Tilex, твърдят от „Астра и Ко“. – При изследванията се установява, че само препаратът Тайлекс притежава биоцидни свойства. Това е и причината само този препарат да има издадено разрешение от Министерство на здравеопазването. Останалите продукти се продават като почистващи препарати без биоцидни свойства от „Астра и Ко“ ООД от 2012 г. През този период до 2016 г. са направени множество проверки, при които не са установени нарушения."

От „Астра и Ко“ отричат, че в съдържанието на етикета на български са скрили наличието на активни вещества, които са биоциди, и като доказателство за това представят факта, че етикетите на продуктите са изготвени съгласно регламент CLP и на съдържанието им са правени множество проверки.

В „Астра и Ко“ не са съгласни и с твърдението, че са привлекли клиенти на „Арома Козметикс“, защото нямало търговец, с който молителят е имал договор, който е прекратен поради наличието на продуктите на ответното дружество на пазара. Липсват и доказателства, че неподписани договори между „Арома Козметикс“ и търговци се дължи на поведението на „Астра и Ко“.

Експертите на антимонополния орган обаче преценяват, че след като не спазва „законовото си задължение за придобиване на разрешение за пускане на пазара на биоцид, „Астра и Ко“ спестява време, ресурси, в това число парични разходи спрямо другите конкурентни дружества”.

От КЗК установяват, че пропуските в етикетирането на процесните препарати, разпространявани от „Астра и Ко“, са в разрез с нормативно установеното изискване относно информацията, която трябва да е указана на етикета на биоцидните препарати.

“Астра и Ко” трябва да плати и направените в хода на производството разноски, реши КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още