Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК глоби фирма на „Фантастико“ за заблуждаваща реклама

„Ван Холдинг“ ЕООД организира игра с награди, но в рекламната брошура не е посочила, че участието на потребителите в нея е обвързано с минимална покупка

КЗК глоби фирма на „Фантастико“ за заблуждаваща реклама

Снимка: Търговска верига Фантастико

Комисията за защита на конкуренцията глоби със 162 256 лева фирмата „Ван Холдинг“ ЕООД, част от търговска верига „Фантастико“ във връзка с разпространение на заблуждаваща реклама.

Още по темата

От антимонополната комисия съобщиха на сайта си, че са образувани две производства, обединени за общо разглеждане в една преписка. Първото производство е образувано по искане на „Лидл България ЕООД енд Ко“ КД, а второто – образувано с решение на КЗК.

В хода на проучването във връзка с предмета на преписката, образувана по инициатива на КЗК, е установено, че в периода 1 до 30 ноември 2018 г. „Ван Холдинг“ ЕООД организира игра с награди за Търговска верига Фантастико, като условията на играта са съобщени на потенциалните участващи потребители по различни начини, включително и чрез разпространявана рекламна брошура.

Комисията приема, че информацията за наличие на минимална стойност на покупката за участие в провеждана игра е съществена за потребителите, поради което следва да присъства във всички способи за промотиране/реклама, но това не е отразено в посочената брошура.

В КЗК преценяват, че представянето на непълна информация в случая може да заблуди потребителите, като повлияе върху икономическото им поведение. Така интересите на конкурентите могат да бъдат засегнати по недобросъвестен начин.

За установеното нарушение Комисията определи имуществена санкция в размер на 0,1% от размера на нетните приходи от продажби на дружеството за 2018 г., възлизащ на 162 256 лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Престъпна група за продажба на тютюн е ощетила държавата с 3 млн. лева