Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КЗК глоби Петролната и газова асоциация заради непредоставен фирмен имейл

Нарушението пречи на служителите на КЗК да упражнят правомощията си, посочва регулаторът

КЗК глоби Петролната и газова асоциация заради непредоставен фирмен имейл

Снимка: Getty

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Българска петролна и газова асоциация (БПГА) заради непредоставен фирмен електронен адрес за кореспонденция във връзка с дейността на Асоциацията по време на проверката на регулатора в офиса на групата.

Извършеното нарушение води до трайна невъзможност на служителите на КЗК да упражнят правомощията си да получат достъп, прегледат и изземат по време на проверката електрони и цифрови доказателства от посочения електронен адрес. Същото напълно осуетява и възможността регулаторът да получи съдържанието на тази пощенска кутия в състоянието, в което е била към деня на проверката на място, изтъкват от КЗК в решение, публикувано на нейната уеб страница

Още по темата

Investor.bg припомня, че през май КЗК запечата офиса на БПГА, като акцията беше предприета в рамките на образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения, свързани с недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива.

Месец по-рано КЗК започна проверка за това как се определят цените на масовите автомобилни горива. Беше обявено, че ще бъдат проверени всички етапи - от производството до бензиностанцията. Повод за образуваното производството бешe постъпил сигнал от Върховната административна прокуратура (ВАП), според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4% според Агенция „Митници”) през март и намаляването на цените на дребно на горивата у нас (с около 11%).

КЗК определи имуществената санкция на БПГА в размер на 2500 лв., който е в границите на максимално допустимия по закон размер от 1% от приходите на Асоциацията и отговаря на характера и тежестта на конкретното нарушение, като има превантивен ефект срещу бъдещи нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

Проверката е била извършена в присъствието на изпълнителния директор на БПГА и четирима служители на Асоциацията, които са били поканени от проверяващия екип да предоставят всички електронни адреси, които използват за служебна кореспонденция. На проверяващия екип е бил предоставен достъп до седем електронни пощенски кутии, съдържанието на които е било иззето. Впоследствие, в процеса на преглед на иззетата електронна кореспонденция се установява, че представляващите и служителите на БПГА използват активно още един електронен адрес за кореспонденция във връзка с дейността на Асоциацията. Същият обаче не е бил предоставен на проверяващия екип, въпреки изричната покана.

С оглед на изложеното Комисията счита, че БПГА не е изпълнила задължението си за съдействие по време на извършване на проверка на място в служебните помещения на същата, като не е предоставила достъп до електронна поща, използвана за служебна кореспонденция във връзка с дейността на Асоциацията.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
ivanrog до: ivanrog
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Порицавам се, грешката е моя!
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Колко време отнема да отвориш търговския регистър и да откриеш фирма? 1-2-3 Мин? За тия, които са предоставили има и мейл за кореспонденция, в дадената ситуация има публикуван.

Още от Икономика и политика
Земеделци получиха още 2,7 млн. лева субсидии след корекции в биорегистъра