IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби три компании за продажба на краве масло с немлечни мазнини

Сигналът до комисията е подаден от асоциация „Активни потребители“

15:17 | 27.04.16 г.
КЗК глоби три компании за продажба на краве масло с немлечни мазнини

Три дружества, предлагали на пазара краве масло с необозначени на етикета немлечни мазнини, са глобени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това са „Милтекс КК“ ЕООД, „Хранинвест“ ЕООД и „Профи милк“ ЕООД. Имуществените санкции са в размер на 2% от нетните приходи от продажби на всяко от дружествата за предходната финансова година, равняващи се съответно на 127 хил. лева, 189 хил. лева и 113 хил. лева.

Постановено е прекратяване на нарушенията, информира Комисията.

Според нея по безспорен начин е установено, че всяко от трите дружества предлага на пазара краве масло, в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, ограничения географски обхват, както и икономическото състояние на ответното дружество.

Като утежняващо отговорността обстоятелство КЗК е отчела, че нарушението създава опасност или уврежда здравето на потребителите, тъй като нарушенията са свързани с хранителни продукти и некоректно описание на съществените им характеристики.

Сигналът до комисията е подаден от асоциация „Активни потребители“.

След лабораторни изследвания асоциацията установила, че „Краве масло СВА“ с производител „Милтекс КК“ (произведено за СВА), Millker butter и Краве масло с производител „Хранинвест“ и „Краве масло екстра“ с производител „Профи милк“ съдържат немлечни мазнини от 10% до 64%, въпреки че на опаковките им липсва такава информация.

Асоциацията изтъква, че традиционно качественото краве масло се определя по два показателя - масленост и водно съдържание. Според еврорегламент се възприема за качествен продукт този, чиято масленост е най-малко 82%, а водното съдържание не повече от 16%. 

„Милтекс КК“ отхвърля изложените в сигнала твърдения, като оспорва изцяло приложените доказателства. Според дружеството, доколкото лабораторията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е единствената акредитирана за подобен вид изследвания, то представените от асоциацията изследвания са невалидни.

„Хранинвест“ също оспорва начина, по който са събрани доказателствата и смята, че нямат легитимност. Ответното дружество сочи, че референтната лаборатория към БАБХ е акредитирана за подобен вид изследвания и според писмо на Агенцията в нея не са правени изследвания на продукти на „Хранинвест“ в проверявания период.

„Профи милк“ пък твърди, че не произвежда продукта „Краве масло екстра“ считано от 1.06.2015 г., както и че наличните количества от него са изтеглени от продажба и унищожени за сметка на дружеството.

В становище до КЗК Агенцията по храните пише, че през 2014 и 2015 г. в Национален център по безопасност на храни е изследвано краве масло с производители „Милтекс КК”, „Хранинвест” и „Профи милк”.

Във връзка с получените резултати от лабораторни изпитвания незабавно са разпоредени спешни проверки в предприятията-производители. За всички партиди с установени несъответствия е предписано незабавно да бъдат изтеглени от пазара и преетикетирани като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

БАБХ сочи, че на 20.05.2015 г. е получила 10 проби краве масло, номерирани от 1 до 10. Маслата са доставени без оригинални опаковки, поставени са в пластмасови контейнери, производителят не е обозначен, а придружителното писмо е от асоциация „Активни потребители“. Пробите са изследвани за немлечна мазнина и е констатирано, че две от тях са смес от млечна и чужда мазнина, а други две съдържат само немлечна мазнина.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още