IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби трите ЕРП-та с общо над 1,1 млн. лв.*

Дружествата са налагали на кабелните оператори необосновано високи наемни цени за ползване на стълбовете от електрическата им мрежа

15:04 | 02.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
КЗК глоби трите ЕРП-та с общо над 1,1 млн. лв.*

С три отделни свои решения от днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови, че всяко от трите енергоразпределителни дружества - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про мрежи" АД, е извършило нарушение на  Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

Дружествата са определяли и налагали необосновано високи цени за ползване на стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което „се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията на дефинирания засегнат пазар и се засягат интересите на потребителите“, пише в съобщение на ведомството.

Комисията глобява с 558 446 лева "ЧЕЗ Разпределение България" АД, с 441 380 лева "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и със 167 256 лева "Енерго-про мрежи" АД. Така общият размер на санкциите и за трите ЕРП-та възлиза на над 1,167 млн. лева. 

Освен това комисията постановява прекратяване на нарушенията и незабавно изпълнение на решенията по отношение прекратяването на тези практики.

Предисторията

В края на 2010 г. всички ЕРП-та инициират кампания за подписване на нови договори за наем на стълбовете от електрическата им мрежа, като едностранно започват да налагат съществено увеличение на дължимата от кабелните оператори цена за ползване на стълбовете на електроразпределителната мрежа и други неравноправни клаузи. Според “Българска асоциация на кабелните оператори” (БАККО) действията на „ЧЕЗ разпределение България“, „ЕВН България електроразпределение“ и „Енерго-про мрежи“ представляват нарушения по чл. 21, т. 1, 2 и 5 от ЗЗК. Уточнява се, че всяко едно от трите ЕРП е единствен собственик на стълбовата мрежа в съответния регион, респективно притежава 100% от тази инфраструктура, което ги прави предприятия с господстващо положение.

В жалбата си до КЗК от БАККО посочват, че чувствителното увеличение на цената за наем за кабелните оператори е следствие от промяната в начина на нейното начисляване. Асоциацията многократно е получавала сигнали от свои членове за налагане на нови цени за наем на кабелните оператори от страна на ЕРП на база броя на кабелните линии на всеки стълб. До онзи момент цената за наем е била определяна за един стълб, а след това се иска същата цена, но вече за всеки брой кабелна линия, и това води до съществена промяна в ценовите условия по договорите. Като резултат се увеличава многократно разходът за кабелния оператор, като това не са изолирани случаи, а масова кампания до момента на подаването на искането, като през цялото време натискът постепенно се увеличава.

От БАККО твърдят, че новите цени, наложени от трите дружества, не са разходоориентирани и не съществува методология за тяхното образуване. Доколкото става въпрос за съществено съоръжение и липсата на друга адекватна алтернатива, дейността на кабелните оператори е поставена изцяло в зависимост от действията и добрата воля на ЕРП, които се явяват естествени монополисти по отношение на собствеността и стопанисването на този вид инфраструктура.

ЕРП-тата настоявали за въвеждането на процедура, при която ще могат да развалят и произволно да премахват положените от кабелните оператори съобщителни мрежи след едностранна преценка от тяхна страна. Според условията на тази процедура, ако представител на наемателя не се яви в определеното от наемодателя място и време, протоколът за премахване на мрежата се съставя едностранно от съответното ЕРП, след което се изпраща на съответния кабелен оператор, който се счита за обвързан от съдържанието на така съставения протокол от момента на получаването му.

Според асоциацията подобна процедура дава възможност на ЕРП-тата да действат изцяло в зависимост от собственото си удобство и собствените си интереси, което противоречи на добросъвестната търговска практика. Според други клаузи от представените проектодоговори до премахване на кабелните мрежи на операторите може да се стигне и когато те не приемат едностранно наложените им ценови или други условия, т.е. премахването не е обвързано от обективни технически съображения, а се използва като инструмент за заплаха и принуда да се приемат наложените от ЕРП условия.

Пазарният анализ на КЗК е установил, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

Разследването е установило още, че дружествата не водят отделно счетоводство за процесната дейност и не прилагат счетоводен модел за разпределение на разходите на такива, наложени от лицензионната дейност, и такива, които са предизвикани от отдаване под наем на стълбовната мрежа. Ето защо, дори и да съществуват допълнителни разходи, свързани с допълнителната дейност, липсата на отделно счетоводство означава, че тези разходи се отчитат като разходи, свързани с лицензионната дейност.

Затова КЗК стига до извода, че наемната цена е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Включването на разходи в цената на процесната услуга, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това цените са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, поясняват от КЗК.

Реакцията на ЕРП-тата

„Цените за отдаване под наем на стълбовете са икономически обосновани и законосъобразни. Те са определени на пазарен принцип, като се отчитат всички допълнителни разходи по поддържането и обезопасяването на стълбовете, които са собственост на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, се казва в съобщение на ЧЕЗ във връзка с решението на комисията.

Компанията ще обжалва в законоустановения срок решението на КЗК.

От Енерго-Про също обявиха, че не приемат решението на антимонополната комисия и ще го обжалва в законоустановения срок. "Компанията осъществява своята лицензионна дейност качествено и добросъвестно, спазвайки българското законодателство. Цените, които Енерго-Про Мрежи е определило за достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, са образувани въз основа на пазарен и икономически анализ на реалните разходи на време, труд и ресурси от страна на дружеството, предизвикани от достъпа на служителите на външни оператори", посочват от компанията в становище, изпратено до медиите. 

EVN EP ще се възползва от правото си да обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд, стана ясно от становище на компанията, изпратено до медиите.

„Важно е да се отбележи, че основните задължения на EVN EP се състоят в това да обезпечава сигурността на снабдяване с електрическа енергия за своите клиенти, а не да отдава под наем стълбове от своята мрежа за търговска дейност на кабелни оператори или други икономически субекти, които имат за цел  да развиват своя бизнес, използвайки инфраструктура на дружеството“, се казва още в съобщението. Според компанията е е важно законодателството да предвиди такива правила, които не само дават права на кабелните оператори да ползват разпределителната мрежа за свои цели, но и да регламентират условия, при които EVN България Електроразпределение да може да защити целостта на своята мрежа, ограничавайки  влиянието на тези допълнителни  съоръжения върху натовареността на стълбовете и на тяхното обслужване.

Според експертите на компанията в преписката КЗК безрезервно възприема и подкрепя твърденията на БАККО, чиито търговски интерес е в основата за образуване на преписката.

Твърдението е, че EVN EP налага  „необосновано високи цени“ за ползването под наем на притежаваната от дружеството стълбова мрежа. От друга страна, предоставените от ЕVN ЕР доказателства, оборващи твърдението, са игнорирани от КЗК, без за това да се представят обосновани доводи. Според EVN пример за подобно игнориране са редица доказателства, че цената за ползване на стълбовата мрежа на EVN EP е нищожна част от цените, които влияят и формират цената, предлагана от кабелните оператори.  

Най-яркото доказателство за липса на антиконкурентен ефект са данните за нарастването на броя кабелни оператори, ползващи инфраструктурата на EVN EP, както и броя стълбове, които се ползват от тях, поясняват от оператора. За периода 2009-2012 г. броят на отдадените под наем стълбове на EVN EP  е нараснал от 86 532 на 101 110, а броят на кабелни оператори, ползващи тази мрежа е нараснал от 222 на 252.

Според компанията недоумение буди и фактът защо един срещу друг се изправят интересите на клиентите на ЕVN ЕР да имат сигурност на снабдяването срещу бизнес интересите на различни търговски субекти, развиващи чужда за инфраструктурата на дружеството дейност.  

Припомняме, че преди дни КЗК глоби с 1,25 млн. лева "ЧЕЗ Разпределение“, част от групата ЧЕЗ България, за злоупотреба с господстващо положение. Дружеството е забавило необосновано сключването на договор за покупко-продажба на енергийни съоръжения за присъединяване, става ясно от изложението на Комисията. "ЧЕЗ България" ще обжалва решението, става ясно от съобщение на компанията. 

През лятото на  2014 г. пък КЗК установи злоупотреба с господстващо положение за дружествата в групите на EVN България, Енерго-Про и ЧЕЗ България. Всяка една от групите е злоупотребявала със своето положение, като е прилагала обща стратегия за доставка на електрическа енергия до небитови клиенти, присъединени към мрежата на средно и ниско напрежение, е установила проверката на Комисията.
 

* Актуализирано към 16.10 ч. със становище на Енерго-Про и в 16,30 със становището на EVN.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Крайно време е КЗК да предприеме и глоби срещу ВЕЦ-овете на Иво Прокопиев, които заляха Северна България прези зимата! От КЗК много добре знаят кои са... в съдружие с Цветелина Бориславова - ЦЕЦА СЕКСА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
То да бяха само тези нарушения Трите дружества са публични и по закон трябва да правят обществени поръчки а не да възлагат на дъщерни дружества консултации и така да източват пари - наглост е защото България има най-малките данъци за печалбите на фирмите но въпреки това те пак правят измами Разбирам го прекрасно ,че ако карат честно ще изкочи 20-30% печалба и затова крадат Плоският данък е проблем защото повечето фирми тоест големите данъкоплатци са чужди и изнасят печалбата и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Парите са много повече но важното е ,че се каза факта ,и съм събрал фактите как се граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още